Ενας πραγματικός πλούτος ιστορικής μνήμης συγκεντρωμένος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας ξεδιπλώνει εικόνες από την ιστορία της αρχαίας πόλης, αλλά μια άλλη πολιτιστική «διαθήκη», το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας, οδηγείται στο σκοτάδι
Ταφικός αμφορέας με παράσταση πάλης Ηρακλή - Κενταύρων. 560 περίπου π.Χ. |
Κοντά στην Ερέτρια άνθησαν και άλλοι παράκτιοι οικισμοί, όπως Ξυρόπολη (Λευκαντί), Λινοβρόχι, Μαγούλα, Αμάρυνθος. Εκθέματα αντιπροσωπευτικά της ιστορίας (από νεολιθική εποχή έως τα πρώτα ρωμαϊκά χρόνια), της ακμής και της παρακμής της αρχαίας πόλης βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, το οποίο κτίστηκε αρχικά το 1960, ενώ κατά τα έτη 1961-62 έγινε επέκταση. Η σημερινή μορφή του μουσείου οφείλεται σε εργασίες επέκτασης κατά τα έτη 1987-1991, οι οποίες έγιναν με συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων με την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή. Στο Μουσείο γίνονται κατά περιόδους εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού - Γυμνασίου. Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από: το Λευκαντί (Ξυρόπολη και Νεκροταφείο Σκουμπρή, παλιά Περιβόλια, Τούμπα), την Αμάρυνθο (Παλιοχώρα, Λόφος Γεράνι), τη Μαγούλα, την Ερέτρια.
Το Αρχαίο Θέατρο της Ερέτριας |
Το εντυπωσιακότερο σήμερα μνημείο της πόλης είναι το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας, το οποίο μεταξύ των ετών 1891 και 1895 ερευνάται από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή μαζί με το ναό δίπλα στο θέατρο, τα τείχη και το γυμνάσιο. Ωστόσο κι αυτό έχει αφεθεί στη μοίρα του, που είναι μάλλον χειρότερη από τη στιγμή που είδε το φως. Τα τελευταία 20 χρόνια παρά τις παρακλήσεις προς κυβερνήσεις και υπουργούς Πολιτισμού από φορείς της Ερέτριας το θέμα παραμένει ως έχει. Η αρχαιολογική σκαπάνη το έφερε στο φως, η κυβερνητική αδιαφορία το ξαναθάβει. Ο,τι οι αιώνες συντήρησαν, η απερισκεψία το καταστρέφει.
Η αρχική κατασκευή του ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. όπως αποδεικνύουν τα αρχιτεκτονικά λείψανα της σκηνής. Ενώ ο 4ος αι. π.Χ. θεωρείται ως η κύρια περίοδος ακμής του θεάτρου, το οποίο διαθέτει έντεκα κερκίδες με δέκα κλίμακες. Διαθέτει δύο χώρους παρασκηνίων και στοά με ιωνική πρόσοψη που τους συνδέει. Η διαφορά ύψους που δημιουργείται μεταξύ σκηνής και ορχήστρας καλύπτεται με τη θολωτή υπόγεια δίοδο που έβγαζε στο κέντρο της ορχήστρας.
Η εγκατάλειψη, όμως, και η αδιαφορία αυτού του εντυπωσιακού μνημείου, προκαλούν αγανάκτηση. Τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια, λίγα μέτρα πιο πίσω, κρύβουν ενώ παράλληλα καταστρέφουν όλο το ιστορικό μεγαλείο. Φέτος μάλιστα οι εκδηλώσεις πολιτισμού «Κανάρεια 2000» της Ερέτριας είχαν χαρακτήρα διαμαρτυρίας και απαίτησης για την αναστήλωση και επαναλειτουργία του Αρχαίου θεάτρου. Αλλά δε φαίνεται να ίδρωσε το αυτί κανενός υπεύθυνου.
Μήπως περιμένουν το ενδιαφέρον κάποιου «ισχυρού ανδρός» που «νοιάζεται» για τον πολιτισμό (!) - όπως έγινε και σε άλλα αρχαία θέατρα - για να δεήσουν αυτοί που οφείλουν;