Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βρέθηκε άγαλμα στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Κορμός μαρμάρινου αγάλματος αποκαλύφθηκε (4/10) κατά την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου της αρχαίας πόλης της Επιδαύρου («Μικρό Θέατρο Επιδαύρου») από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου. Παριστάνει όρθιο γυμνό άνδρα, με ιμάτιο, ριγμένο στον αριστερό ώμο και τυλιγμένο στο βραχίονά του.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «το άγαλμα είναι πολύ καλής ποιότητας αντίγραφο ενός έργου του 4ουπ.Χ. αιώνα, εμπνευσμένο από την παράδοση του μεγάλου γλύπτη Πολυκλείτου, που παρίστανε το θεό Ερμή νέο και αποτέλεσε ένα από τα πιο αγαπητά πρότυπα για μεταγενέστερες αντιγραφές ή μεταπλάσεις. Το άγαλμα εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε στους αυτοκρατορικούς ρωμαϊκούς χρόνους, ίσως τον 2ομ.Χ. αιώνα, την εποχή που η επίσκεψη του αυτοκράτορα Αδριανού στην Επίδαυρο δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες στην πόλη. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν το άγαλμα παρίστανε τον θεό ή αν με την προσαρμογή της κεφαλής και του προσώπου αποτελούσε το πορτραίτο ενός σημαντικού αξιωματούχου της εποχής».

Η περιοχή ανέρευσης του αγάλματος, όπου εντάσσεται και το θέατρο, πρέπει να περιελάμβανε την αγορά της αρχαίας πόλης. Το γλυπτό βρέθηκε εντοιχισμένο σε πρόχειρο κτίσμα που χρονολογείται το νωρίτερο τον 4ομ.Χ. αιώνα, κοντά όμως σε παλαιότερα οικοδομήματα, που εικάζεται ότι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλης.

Το εύρημα μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Ασκληπιείου Επιδαύρου, για καθαρισμό και συντήρηση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org