Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΣΕΛΙΝ ΣΙΑΜΑ
Αγοροκόριτσο

Η το χρονικό ενός μικρού ψέματος που ζει τη συνεχή ένταση και την μόνιμη σουσπάνς. Η 31χρονη, ταλαντούχα κινηματογραφίστρια Σελίν Σιαμά, καταφέρνει να δημιουργήσει μια πολύ προσωπική ταινία, με υλικό τον κόσμο της παιδικής ηλικίας. Στη δεύτερη αυτή μεγάλου μήκους ταινία της, εξερευνά με ιδιαίτερη ευαισθησία και διακριτικότητα το λεπτό ζήτημα της σεξουαλικής ταυτότητας στην προεφηβική ηλικία. Στη χαμηλών τόνων δημιουργία της, την αθώα και ταυτόχρονα ενοχλητική, ανθούν όλοι οι κλασικοί κώδικες του είδους. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από την ιστορία του μοιραίου ψέματος το οποίο όμως βρίσκεται τόσο κοντά στην αλήθεια, τόσο κοντά στην "εικόνα" της δεκάχρονης ηρωίδας Λορ και αυτό ακριβώς είναι που γεννά τη σουσπάνς στην ταινία, όπου όλα είναι αισθαντικά, καθαρά και σωστά.

Η Λορ είναι ένα 10χρονο αγοροκόριτσο με κοντοκομμένα μαλλιά και αγορίστικα ρούχα. Στην αρχή του καλοκαιριού μετακόμισε με τον πατέρα της, την έγκυο μητέρα της και τη μικρή της αδελφή Ζαν, σε ένα προάστιο κοντά στη φύση. Στην καινούρια της γειτονιά την πλησιάζει το μοναδικό κορίτσι της παρέας, η συνομήλική της Λίζα, που της απευθύνεται σαν να ήταν αγόρι. Η Λορ απαντά σαν αγόρι και συστήνεται ως Μίκαελ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε μια σειρά άγνωστα επακόλουθα.

Η Λορ βλέπει την «πλαστοπροσωπία» της να έχει θέσει τη σεξουαλική της ταυτότητα υπό το βλέμμα των άλλων. Κι αυτό σε μια ηλικία δύσκολη, που κυοφορεί ακραία συναισθήματα και συμπλεγματικές συμπεριφορές. Το σπιράλ του ψέματος προκαλεί στη Λορ ανησυχία και ταυτόχρονα διασκέδαση, μοιάζει με καλοπροαίρετο αστεϊσμό που τροφοδοτείται από την επιθυμία μεταμφίεσης σε αγόρι. Η ταινία πλησιάζει με ευαισθησία τη σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού και με διακριτικότητα τους συνειρμούς για την επιλογή αυτής της ταυτότητας, όπως και την ελευθερία του να επιλέγεις ζωή.

Τυλιγμένη σε τρυφερή αγωνία και χωρίς να γίνεται ψυχολογικό μελό, χωρίς να κριτικάρει ή να προσπαθεί να εξηγήσει, η ταινία εκπλήσσει με την ισορροπία ανάμεσα στην απλοϊκότητα της ιστορίας και τη συνθετότητα των ερωτημάτων που αυτή εγείρει. Εκπλήσσει με τη γλυκιά και μειλίχια γεύση της αλλά και τη σταθερότητα με την οποία τραβά μπροστά χωρίς να προσπαθεί να αποφύγει τυχόν εμπόδια που εμφανίζονται. Στόχος της δεν είναι ούτε να επεξηγήσει, ούτε να δικαιολογήσει το ψέμα της Λορ. Η αφήγηση - στο δύσκολο αυτό θέμα - δεν πέφτει ποτέ στην υπερβολή της δραματοποίησης, κρατιέται σε απόσταση, με βλέμμα κριτικό... Η ταινία είναι ένα πέρασμα ανάμεσα σε δυο σημεία, δυο στιγμές της ζωής τις οποίες ενώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές που σε λίγο τελειώνουν και το σχολείο ξανανοίγει.

Παίζουν: Ζοέ Εράν, Μαλόν Λεβανά, Ζαν Ντισόν, Σοφί Κατανί, Ματιέ Ντεμί, Γιοχάν Βιρό, Νοά Βιρό, κ.α.

Παραγωγή: Γαλλία (2011).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ησυχες μέρες(2014-10-02 00:00:00.0)
«Salvo»(2014-05-15 00:00:00.0)
Ανάλαφρη πρόταση για εύπεπτη, ζεστή βραδιά!(2013-07-28 00:00:00.0)
Τα μάτια της Τζούλια(2011-06-23 00:00:00.0)
Ευρωλαγνικό ...κινηματογραφικό βραβείο(2010-07-01 00:00:00.0)
Νύχτες με τον εχθρό μου(2002-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ