Εκθεση έργων του Χένρι Μουρ φιλοξενείται στην Ανδρο
Εκθεση έργων του μεγάλου Βρετανού γλύπτη Χένρι Μουρ, φιλοξενεί αυτό το καλοκαίρι το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η ξεχωριστή αυτή εικαστική παρουσίαση, πραγματοποιείται στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Ανδρο και θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου. Τίτλος της: «Χένρι Μουρ: Υπό το φως της Ελλάδος». Παρουσιάζονται 45 γλυπτά, 26 σχέδια, 3 χαρακτικά, 5 λευκώματα, 2 ταπισερί, καθώς και μακέτες και αντικείμενα από το εργαστήριο του καλλιτέχνη. Τα περισσότερα προέρχονται από το Ιδρυμα Χένρι Μουρ.
Είναι η πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, που πραγματοποιείται μια μεγάλη θεματική έκθεση ειδικά αφιερωμένη στις ελληνικές επιρροές που δέχτηκε ο Χ. Μουρ. Η πρόκληση που παρουσιάζει η έκθεση για το κοινό, γίνεται μεγαλύτερη, όταν συσχετιστεί με την αρχική απόρριψη που είχε εκφράσει ο γλύπτης για το ελληνικό ιδεώδες. Απόρριψη που στην πορεία του έργου του και μετά το ταξίδι του στη χώρα μας, μετατράπηκε σε αληθινό θαυμασμό. Ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής Ρ. Κάρντιναλ, με την επιλογή συγκεκριμένων έργων, καθώς και με κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης, επιχειρεί να παρουσιάσει τις διάφορες πτυχές της επαφής του Μουρ με την Ελλάδα και την τέχνη της (κυκλαδική, αρχαϊκή και κλασική) και τον τεράστιο αντίκτυπο της επαφής αυτής στο έργο και τη σκέψη του μεγάλου Βρετανού γλύπτη.
«Μητέρα και παιδί ανάμεσα σε κοιμισμένους ανθρώπους στον υπόγειο σιδηρόδρομο» |
«Στόχος της θεματικής αυτής έκθεσης», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Κυριάκος Κουτσομάλλης, «είναι να προσεγγίσει συγκεκριμένες πτυχές του έργου του μεγάλου και δημοφιλούς καλλιτέχνη, να ερευνήσει και να αναδείξει ορατές ή αδιόρατες επιρροές που δέχτηκε από την αρχαία ελληνική τέχνη. Τούτο ίσως συμβάλει στην αποκατάσταση ορισμένων παρανοημένων ή παρερμηνευμένων αντιλήψεων που θέλουν τον Μουρ αδιάφορο προς την τέχνη αυτή. Εν κατακλείδι, η αναδρομή του στις πρωτόγονες εξωευρωπαϊκές αισθητικές αξίες δεν προεξόφλησε την απόρριψη, πόσο μάλλον την οριστική απόδραση από τις αρχαιοελληνικές αισθητικές αξίες που αποτελούν και τη βάση του δυτικού πολιτισμού. Η ανανεωτική, διορατική οξύνοια του Μουρ, αν τον απομάκρυνε από τις προκαταλήψεις των ακαδημαϊσμών, δε φαίνεται να τον απέκοψε από τις βαθύτερες αξίες του ανθρωπισμού και την αναζήτηση των ήπιων αλλά ζωντανών και παλλόμενων ρυθμών της αρχαίας ελληνικής τέχνης».
«Η πτώση του πολεμιστή» |