Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Τέχνη συνάντησε το μόχθο

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Ζώνη Περάματος

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η μεγάλη έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, με θέμα «Ζώνη Περάματος: Ανθρωποι, χρώμα και σίδερο», που διοργάνωσαν - για δεύτερη χρονιά - μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη τα Σωματεία της Ζώνης, των Εργαζομένων Δήμου Περάματος, η Εστία Γυναίκας Περάματος, η Ενωση Γονέων - Κηδεμόνων Περάματος και καλλιτέχνες.

Από τις 25/5-3/6, η Ζώνη μετατράπηκε σε χώρο πολιτισμού και δημιουργίας. Εβδομήντα εικαστικοί παρουσίασαν έργα τους, ενώ, παράλληλα, διοργανώθηκαν σημαντικές συζητήσεις με θέματα: μετανάστες, ναρκωτικά, τέχνη και εργατική τάξη κ.ά., αλλά και ενδιαφέρουσες μουσικές και θεατρικές βραδιές.

Η βραδιά της Κυριακής ξεκίνησε με συζήτηση και θέμα: «Εργατική τάξη, Τέχνη - Πολιτισμός - Ποιότητα ζωής». Κεντρικός ομιλητής, ο Νίκος Αντωνάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Τέχνη ως «ένα ισχυρό μέσο γνώσης και μια πελώρια κοινωνική δύναμη», η οποία πρέπει «να αντανακλά, να αναπαράγει την πραγματικότητα, την αντικειμενική πραγματικότητα και όχι την ψεύτικη και την εικονική. Η πιο αποτελεσματική, η μοναδική μέθοδος, τόσο για τους καλλιτέχνες, όσο και για την εργατική τάξη», τόνισε, «είναι η υλιστική μέθοδος της διαλεκτικής. Με αυτή και μόνο με αυτή, ο καλλιτέχνης και η εργατική τάξη μπορούν να φτάσουν στην αντικειμενική αλήθεια».

Ο Βαγγέλης Κορακάκης και το συγκρότημά του, στη Ζώνη

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ο Βαγγέλης Κορακάκης και το συγκρότημά του, στη Ζώνη
«Πράξη βαθιά ταξική, βαθιά πολιτική», χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις στη Ζώνη, γιατί φέρνουν σε επαφή «την πρώτη ύλη, τους εργάτες, με την Τέχνη και τους καλλιτέχνες». Από την επαφή αυτή, κατέληξε, «κερδίζουν οι καλλιτέχνες, γιατί θα μάθουν την αλήθεια από πρώτο χέρι και θα παράξουν καλύτερο καλλιτεχνικό έργο. Κερδίζει η εργατική τάξη γιατί κατανοεί βαθύτερα, ευκολότερα και σωστότερα την αντικειμενική πραγματικότητα, τον εαυτό της δηλαδή, και θα διευκολυνθεί στον αγώνα της να αλλάξει τον κόσμο». Η ομιλία του έκλεισε με πρόταση στους διοργανωτές να μετατρέψουν «αυτή την πολιτιστική συνάντηση, σε πολιτική πολιτιστική συνάντηση... Να πείτε ολόκληρη την αλήθεια. Να πείτε ότι εδώ δε διασκεδάζουμε. Εδώ αλλάζουμε τον κόσμο, διασκεδάζοντας».

Κλείνοντας τις δεκαήμερες εκδηλώσεις, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μετέφερε την εμπειρία των εργαζομένων από τις εκδηλώσεις στη Ζώνη, ενώ εκ μέρους των εικαστικών μίλησε η Εύα Μελά. Η έκθεση και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και το συγκρότημά του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ