Τρίτη 5 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάλη ενάντια σε κάθε μορφή λογοκρισίας

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη λογοκρισία κατά έργου στην έκθεση «ART ATHINA 2007»

Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη, στη διάρκεια της ομιλίας της στα Τρίκαλα, στο θέμα που απασχόλησε τα ΜΜΕ για το έργο που αφαιρέθηκε από την έκθεση Τέχνης, τόνισε τα εξής:

«Δεν ξέρω αν σήμερα είχατε την τύχη ή την ατυχία, να παρακολουθήσετε ένα θέμα, που γίνεται κεντρικό για να σκεπάζει αυτά τα θέματα που αφορούν το λαό. Κεντρικό θέμα σήμερα έγινε ένα έργο Τέχνης - δε θα το περιγράψω αυτό - σε έκθεση στην Αθήνα, όπου μπήκε η αστυνομία και συνέλαβε τους υπεύθυνους γι' αυτό. Ανοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το αν μπορεί τα έργα Τέχνης να λογοκρίνονται.

Επειδή είμαστε στις συνθήκες του καπιταλισμού, είμαστε εναντίον πάσης φύσεως λογοκρισίας, γιατί τελικά αυτή θα στραφεί εναντίον του λαού, εναντίον του έργου του προοδευτικού που παράγει ο λαός και οι προοδευτικοί καλλιτέχνες. Και, βεβαίως, ένα καλό ή κακό έργο Τέχνης πρέπει να κρίνεται από το λαό. Να κάνει ο λαός την κοινωνική κριτική κι όχι να μπαίνει η αστυνομία να το καταργεί.

Αλλά θα 'θελα ν' απευθυνθώ απ' αυτό το βήμα στους καλλιτέχνες, που βγήκαν στην τηλεόραση και κατήγγειλαν τη λογοκρισία. Αγαπητοί κύριοι - κυρίες, ή φίλοι και φίλες, υπάρχει και μια τεράστια λογοκρισία που υφίσταται ο λαός. Και βάζω το απλό ερώτημα: Ενας εργάτης μπορεί να σηκωθεί στο εργοστάσιο και να πει μπροστά στους άλλους εργάτες ότι "κύριε, μας ρουφάς το αίμα, γίνεσαι πλούσιος στις δικές μας πλάτες"; Την άλλη μέρα θ' απολυθεί...

Είναι, ή δεν είναι λογοκρισία αυτό; Οταν οι αγρότες έκλειναν - και καλά έκαναν - τους εθνικούς δρόμους, χιλιάδες πήγαν στα αγροτοδικεία. Οταν οι μαθητές έκαναν καταλήψεις κλήθηκαν κι αυτοί στα δικαστήρια. Αποβλήθηκαν. Αυτό είναι, ή δεν είναι λογοκρισία; Είναι μορφή λογοκρισίας κι αυτό. Μπορεί σήμερα, βεβαίως, στα καφενεία, στους δρόμους να εκφράσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Αλλά οι απόψεις δεν είναι για να εκφράζονται. Είναι για να μετατρέπονται σε δράση λαϊκή. Σε απεργίες, σε καταλήψεις, σε κάθε μορφής κινητοποιήσεις, που ο λαός δημοκρατικά αποφασίζει.

Εχει δικαίωμα π.χ. ο Ελληνας φαντάρος, ο Ελληνας στρατιωτικός να πει "όχι, κύριοι, εγώ δεν πάω σε μία αποστολή, η οποία στρέφεται σε βάρος ενός λαού, είτε στρατιωτικά είτε υποστηρικτικά. Εγώ θα δώσω τη ζωή μου μόνο εναντίον του εχθρού που θα περάσει τα σύνορα. Εκεί θα πάω!";

Οταν στα δελτία ειδήσεων και στις άλλες ενημερωτικές εκπομπές, το 80%, το 90% και το 95% διατίθεται γι' αυτή την κούρσα, αλλά, κυρίως, για την επικίνδυνη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, κι όλοι οι άλλοι είμαστε συμπληρωματικοί, υποβιβασμένοι ή αποκληρωμένοι, δεν είναι λογοκρισία σε βάρος του λαού; Ελάτε, λοιπόν, όλοι μαζί να παλέψουμε εναντίον πάσης φύσεως και μορφής λογοκρισίας. Οχι όπου μας συμφέρει. Οχι όταν θιγόμαστε εμείς οι ίδιοι προσωπικά».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org