Εργα και ημέρες της εταιρείας τους Αμερικανού αντιπροέδρου Τσένι στο Ιράκ
Υπενθυμίζουμε ότι η «Χαλιμπάρτον» είναι μια εταιρεία με πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεκινά από την κατασκευή κτιρίων, δρόμων, φραγμάτων, επεκτείνεται στην κατασκευή εξοπλισμού για την πετρελαϊκή βιομηχανία και φτάνει μέχρι την τροφοδοσία του αμερικανικού στρατού κατοχής στο Αφγανιστάν και το Ιράκ...
Πρόκειται για ένα πολυεθνικό μονοπώλιο με αμαρτωλό παρελθόν και πιο αμαρτωλό παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόεδρος της «Χαλιμπάρτον» διατέλεσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος μισθοδοτούνταν κανονικά μέχρι το 2005.
Αξιοποιώντας τη σχέση της με τον Τσένι, η «Χαλιμπάρτον» διεκδίκησε και πήρε τη μερίδα του λέοντος από τα συμβόλαια που υπέγραψε η αμερικανική κυβέρνηση για την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Η εύνοια ήταν σκανδαλώδης και, με διαδικασίες κάθε άλλο παρά διαφανείς, πέτυχε να πάρει από το Μάρτη του 2003 (μήνα εισβολής στο Ιράκ) μέχρι σήμερα, έργα αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Ομως κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η «Χαλιμπάρτον» βρέθηκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά από καταγγελίες των ανταγωνιστών της. Ηδη, τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου κατηγορούνται για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και απάτες εις βάρος του αμερικανικού δημοσίου. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, τα έργα ανασυγκρότησης της ιρακινής πετρελαιοβιομηχανίας και τις υπηρεσίες εφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, η ενοχή της εταιρείας αποδείχτηκε, με αποτέλεσμα η «Χαλιμπάρτον» να απειλείται με τεράστια πρόστιμα.
Μπροστά στον κίνδυνο των προστίμων και μιας «επιδρομής» των φοροελεγκτών στα γραφεία της, η «Χαλιμπάρτον» αποφάσισε να μετακομίσει στο Ντουμπάι με τη δικαιολογία ότι θα βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή των δραστηριοτήτων της.
Ομως το όνομα της «Χαλιμπάρτον» έγινε στις ΗΠΑ και σ' ολόκληρο τον κόσμο συνώνυμο της διαπλοκής της οικονομικής ισχύος με την πολιτική εξουσία και των σκανδάλων, που αυτή η διαπλοκή παράγει.
Σε ψηφοφορία που έγινε στο διαδίκτυο, στις 16 Μάη, η «Χαλιμπάρτον» ήταν μια από τις οκτώ πιο επικίνδυνες και εγκληματικές πολυεθνικές εταιρείες στον κόσμο. Η ψηφοφορία, όπως κάθε χρόνο, οργανώθηκε από την οργάνωση Infact, η οποία ερευνά και καταγγέλλει τις εγκληματικές δραστηριότητες των πολυεθνικών. Αλλες «υποψήφιες» ήταν η «Κόκα- Κόλα», η «Εξον Μόμπιλ», η «Φορντ», η φαρμακοβιομηχανία «Μερκ», η «Νεστλέ» και η αλυσίδα «Γουόλ Μαρτ».