Κυριακή 27 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΓΥΝΑΙΚΑ
Οι φυλακισμένες μητέρες κάποτε...

Αποφυλάκιση γυναικών από τις φυλακές Αβέρωφ(1966)
Αποφυλάκιση γυναικών από τις φυλακές Αβέρωφ(1966)
Τη θέλησή τους - αλλά και υπόσχεση - να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ζήσουν πια τον πόλεμο τραγουδούσαν οι φυλακισμένες μητέρες των φυλακών Αβέρωφ. Τα τραγούδια τους «Το τραγούδι της Ειρήνης» και το «Νανούρισμα της Μάνας» ζωντάνεψαν και πάλι πρόσφατα μέσα από το χορόδραμα της Βαγγελιώς Λύτρα, σε πρόσφατη Βραδιά Ιστορικής Μνήμης που οργάνωσε η ΠΕΑΦΕ. Κρατούμενη τότε η ίδια η Βαγγελιώ, καταδικασμένη σε θάνατο, ξανάφερε στο σήμερα μνήμες για τον αποχαιρετισμό των μελλοθάνατων γυναικών στο Φοίνικα των φυλακών, που απαρνήθηκαν τη ζωή για να ζήσουν τα ιδανικά τους: «Το ολοκαύτωμα της Αραπίτσας», «Το τραγούδια των μελλοθάνατων», «Το τραγούδι της Ειρήνης» και το «Νανούρισμα της Μάνας» χορεύτηκαν από νέες κοπέλες - την Ευτυχία, την Δώρα, την Κατερίνα και την Ευστρατία, προκαλώντας συγκλονιστική εντύπωση με τη «δωρική» ερμηνεία τους. Ξανάζησαν οι γυναίκες που έδωσαν τη ζωή τους μέσα από τη διήγηση της Δήμητρας Μάρα - Μιχαλακέα, που διάβασαν η Δώρα Βασιλοπούλου και η Δώρα Ευθυμίου. Ξαναζωντάνεψε η Μακρόνησος μέσα από τη διήγηση για το δράμα του Δημήτρη Τατάκη, που διάβασε η Βγένα Βαρθολομαίου.

Αξέχαστες μορφές ηρώων και μαρτύρων πέρασαν μέσα σε λίγες ώρες από την Αίθουσα Λογιστών, όπου έγινε η εκδήλωση και η συγκίνηση έφτασε στις καρδιές μέσα από τον Υμνο της ΕΠΟΝ, τον Υμνο του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού κι άλλα αντάρτικα τραγούδια που τραγουδήθηκαν υπό τη διεύθυνση του Διονύση Χρηστακόπουλου. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ Ελένη Μωραΐτου τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει αυτή η εκδήλωση θεσμός, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Για το Γολγοθά του εργαζόμενου λαού, μίλησε, απαγγέλλοντας δικούς του στίχους με τίτλο «Πάσχα εργαζομένων και συνταξιούχων», ο Γιώργης Μαντάς, γγ της ΠΕΑΦΕ. Ακολούθησε ο Μάκης Μπαλής, γιος του καπετάνιου Γιώργου Μπαλή, διαβάζοντας ένα ποίημα του πατέρα του για το σκλάβωμα της πατρίδας, που συνέδεσε το αντάρτικο της Αντίστασης με τον ξεσηκωμό του 1821.

Τη μαρτυρία του Νίκου Καραντηνού, επίτιμου προέδρου της ΠΕΑΦΕ, για το πώς τσακίστηκε η φασιστική οργάνωση που επιδίωκαν να επιβάλουν οι προδότες στο Πανεπιστήμιο, ύστερα από κινητοποίηση των φοιτητών, διάβασε η αντιπρόεδρος της ΠΕΑΦΕ, Φρόσω Κοττορού. Στη δημιουργία της ΕΠΟΝ Κροκυλίου, στα Βαρδούσια, αναφέρθηκε ο Θανάσης Αθανασόπουλος. «Τα αετόπουλα μάθαιναν να αγωνίζονται», ήταν ο τίτλος της διήγησης του Ηλία Γεωργίου. Για το πώς οι μουσικοί, οι οργανωμένοι στο ΕΑΜ ματαίωσαν τη συναυλία των Γερμανών κατακτητών για την επέτειο του Γ` Ράιχ στο θέατρο «Ολυμπία» διαβάστηκε μια άγνωστη σελίδα από μαρτυρία του συνθέτη και αγωνιστή Αλέκου Ξένου. Σε συνέχεια, η Ζωή Κορωναίου ξαναζωντάνεψε με τη διήγησή της το μπλόκο στο Φάρο της Ν. Σμύρνης. Για το πώς λειτουργούσε η Λαϊκή Δικαιοσύνη την εποχή της Κατοχής στην Ελεύθερη Ελλάδα μίλησαν ο Σπύρος Σταματάτος και έστειλε τη μαρτυρία του ο Λεωνίδας Λύτρας.

Στον Εμφύλιο

Η δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου με τους τραμπουκισμούς, τους βασανισμούς, τις δολοφονίες των αγωνιστών.

Η δασκάλα Γιώτα Μεγρέμη αναφέρθηκε στην αποχώρηση από τη Ζήρεια, το Γενάρη του 1949, μέσα από τα χιόνια, τον πάγο, τα εχθρικά αεροπλάνα, τους πολυβολισμούς. Ο Γιώργος Λιβανός απήγγειλε «το ποίημα της Πέτρας» και ο Σωτήρης Κράνιας μίλησε με συγκίνηση για τον Ζακυνθινό Σπύρο Μουζάκη, συγκρατούμενό του στη Μακρόνησο, που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο Γουδί. Τη μεγάλη προσφορά των σχολείων και «πέτρινων πανεπιστημίων» στις φυλακές και τους τόπους εξορίας θύμισε ο Παντελής Μανταλόβας, τονίζοντας ότι μεταμόρφωσαν τα κάτεργα σε κέντρα πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η Ελένη Παϊσίου μίλησε για τα δυο αδέλφια της, δασκάλους, το Νίκο που χάθηκε στο ναυάγιο της Χειμάρρας το 1947 και τον Παναγιώτη που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1949. Η διήγηση του Φοίβου Τσέκερη, αντιπροέδρου της ΠΕΑΦΕ, για το πόσο διαφορετικά αντιμετώπιζαν τις αναπηρίες τους δυο τραυματίες του Εμφύλιου, ένας κομμουνιστής και ένας που πολέμησε υποχρεωτικά στις τάξεις του κυβερνητικού στρατού, ήταν αποκαλυπτική. Τέλος, η Ζωή Κορωναίου με τους στίχους της ξανάφερε στη ζωή τον αγωνιστή που δεν πρόλαβε να τελειώσει το σύνθημα που έγραφε στον τοίχο «Ζήτω η Λευτεριά» - το τελικό γράφτηκε με το αίμα του...

Ιδιαίτερη επικαιρότητα έχει σήμερα με τους εξολοθρεμούς των ανθρώπων στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη το ποίημα που έγραψε, φυλακισμένος τότε, ο Μπάμπης Γκολέμας για το γυμνό κοριτσάκι του Μάι Λάι στο Βιετνάμ.

Η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στα 70 χρόνια του Μάνου Λοΐζου κι όλοι σιγοτραγούδησαν τα τραγούδια του που αγαπήθηκαν, «Τίποτα δεν πάει χαμένο».

Μιλώντας εκ μέρους της ΠΟΑΟ, της ΠΕΑΕΑ και του ΚΜΙΕΑ, ο Χρήστος Τσιντζιλώνης παρατήρησε ότι η φετινή ιστορική εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ είναι ένα ποιοτικό άλμα από άποψη περιεχομένου, συμμετοχής και συγκίνησης και οι μαρτυρίες που ακούστηκαν έχουν μεγάλη ιστορική αξία, γι' αυτό πρέπει να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρικό δρώμενο των ΠΕΑΦΕ - ΚΝΕ(2008-09-26 00:00:00.0)
Μια κόρη για τον πατέρα της(2007-07-08 00:00:00.0)
ΕΠΟΝίτικη σύναξη(2007-04-27 00:00:00.0)
Θύμισε εκδηλώσεις της ΕΠΟΝ!(2006-11-03 00:00:00.0)
"Τραγουδώντας" τον αγώνα(1996-12-10 00:00:00.0)
"Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη"(1996-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ