Ο χορός των συγχωνεύσεων και των εξαγορών επιχειρήσεων στην Ευρώπη καλά κρατεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ», η συνολική αξία των εξαγορών στην Ευρώπη φτάνει το 1 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 1,6 τρισ. ολόκληρο το 2006. Δεν αποκλείεται μάλιστα το 2007 να αποδειχθεί καλύτερο ακόμη και από το 2000, που ήταν ήταν η χρονιά-ρεκόρ όλων των εποχών.
Σ' αυτή τη φάση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, το χορό σέρνουν οι τράπεζες. Συγκεκριμένα, έχουμε την απόφαση των τραπεζών ΑΒΝ Amro και Barclays να προχωρήσουν σε συγχώνευση, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η ανακοίνωση ότι οι ιταλικές τράπεζες UniCredito και Capitalia διαπραγματεύονται τη συνένωσή τους με μία συμφωνία ύψους 22 δισ. ευρώ. Με τη συνένωση αυτή δημιουργείται η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης.
Ασφαλώς η πιο εντυπωσιακή είδηση αυτού του δεκαπενθημέρου ήταν αυτή για τις συζητήσεις μεταξύ των δύο πετρελαϊκών κολοσσών της BP και της Shell για το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους.
Οσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι ξεπερνούν σε αξία τα 2,2 τρισ. δολάρια. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά συνέβησαν στη διάρκεια μόνον του πρώτου τετραμήνου του 2007.
Το ράλι των συγχωνεύσεων και εξαγορών, σε συνδυασμό με τις άλλες οικονομικές εξελίξεις, προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι η «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» σε κύριο άρθρο της αναρωτιέται μήπως η έξαρση αυτή προσφορών αποτελεί ένδειξη ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας ακόμη κερδοσκοπικής κορύφωσης με αναπόφευκτα άσχημη κατάληξη. Αντίστοιχες ενδείξεις είχαμε και στις αρχές του 2000, όταν έσπασε η φούσκα του χρηματιστηρίου και είχαμε ρευστοποιήσεις ύψους 6 τρισ. δολαρίων.