Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Το σέρνουν στον γκρεμό της ιδιωτικοποίησης

Η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έλλειμμα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο!

Στην ιδιωτικοποίηση και σταδιακή κατάργηση του μοναδικού κρατικού ειδικού κέντρου για τυφλούς στην Ελλάδα, του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), οδηγεί η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αφού η κρατική επιχορήγηση του ΚΕΑΤ είναι μικρότερη ακόμη και από τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων!

Οπως κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη οι εργαζόμενοι του ΚΕΑΤ, οι διαρκείς περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και η κατασπατάληση των αποθεματικών του από τις διοικήσεις του οδηγούν το ΚΕΑΤ σε οικονομικό αδιέξοδο και κλείσιμο, με στόχο την πλήρη άλωση της εκπαίδευσης των τυφλών από τους ιδιώτες -επιχειρηματίες. Ενώ μόνο η μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το ΚΕΑΤ για το 2006 επιχορηγήθηκε με 1.788.000 ευρώ, ενώ κάθε χρόνο «μπαίνει μέσα» 2 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι διοικήσεις του ΚΕΑΤ, «έχοντας όπως φαίνεται την απόλυτη κάλυψη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αφού εξαφάνισαν σχεδόν όλη την κινητή περιουσία του Κέντρου (προθεσμιακοί λογαριασμοί, μετοχές κλπ.), άρχισαν να λεηλατούν και την ακίνητη, που το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από δωρεές, με τη συμφωνία μάλιστα και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών». Σύμφωνα με όσα είπαν, απ' το 2001 έως το 2007 εκποιήθηκαν περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ γίνονται απαράδεκτες περικοπές των μέσων που χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους τα τυφλά παιδιά. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν 12 χρόνια! Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι έχουν υφαρπάξει και το ποσό που παρακρατείται από τους μισθούς για το εφάπαξ τους!

Κατήγγειλαν επίσης τη λειτουργία της αστικής εταιρείας «Πρωτοπορία», που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του ΚΕΑΤ. Οπως είπαν, η «Πρωτοπορία» αποδείχτηκε ότι αποτελεί μέσο για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και Δούρειος Ιππος για την κατάργηση του ΚΕΑΤ ως δημόσιου ειδικού κέντρου για τους τυφλούς.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με συμμετοχή στη σημερινή απεργία, με νέα απεργία την Πέμπτη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ. Διεκδικούν κάλυψη απ' τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των λειτουργικών δαπανών του ΚΕΑΤ, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της «Πρωτοπορίας» και απορρόφηση των εργαζομένων της απ' το ΚΕΑΤ, κατοχύρωση του αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΑΤ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ