Τρίτη 15 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ 2006
Αύξηση πωλήσεων, κάμψη κερδών

Τι δείχνουν τα στοιχεία έρευνας του ΣΕΒ και της ICAP, για τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) το 2006

Αύξηση πωλήσεων και ιδίων κεφαλαίων, παράλληλα με μείωση της κερδοφορίας, της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων καθώς και του περιθωρίου μεικτού κέρδους, διαπιστώνεται σε έρευνα του ΣΕΒ και της «ICAP» για τη μεταποίηση το 2006. Τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας, δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, λίγο πριν τη δημοσίευση όλων των ισολογισμών των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και την ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, πως η όποια μείωση του ποσοστού της κερδοφορίας στη μεταποίηση το 2006 ήταν αναμενόμενη, καθώς επί σειρά ετών τα κέρδη των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων αυξάνονται με υψηλούς - πάνω από τον πληθωρισμό - και συχνά προκλητικούς ρυθμούς.

Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της μελέτης είναι ότι η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2006 βασίστηκε στη διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, καθώς - παρά την αύξηση των εισαγωγών - η συνεισφορά του εξωτερικού τομέα ήταν αρνητική, λόγω της αύξησης και των εισαγωγών. Ωστόσο, το 2006 σημειώθηκε «μικρή ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής», ο όγκος της οποίας παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα και από το 2000. Η αύξηση των πωλήσεων συνδυάστηκε με ταχύτερη αύξηση του κόστους πωληθέντων και αύξηση των επιτοκίων, που οδήγησαν σε μείωση των καθαρών κερδών και των περιθωρίων μεικτού και καθαρού κέρδους. Σημαντική επιδείνωση της κερδοφορίας υπήρξε ιδίως στην ενέργεια - ύδρευση, λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ. Στον κατασκευαστικό τομέα καταγράφεται ανάκαμψη του κύκλου εργασιών - μετά τη σημαντική μείωση του 2005 - εκτιμάται όμως, έστω και παρακινδυνευμένα, ότι υπήρξε μείωση των καθαρών κερδών.

Οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν την επιδείνωση της μεταποίησης στο γεγονός ότι είναι τομέας περισσότερο ανοιχτός στα ρεύματα του διεθνούς ανταγωνισμού. Αφού σημειώνουν πως η εξέλιξη αυτή «αποτελεί ανησυχητική, ενδεικτική για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», εκφράζουν τον προβληματισμό τους ότι κλάδοι λιγότερο εκτεθειμένοι στην παγκοσμιοποίηση - όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το εμπόριο και γενικότερα οι υπηρεσίες - εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Ο όγκος παραγωγής στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,8% και αυξήθηκε ο βαθμός χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, αλλά η απασχόληση παρέμεινε στάσιμη. Σε γενικές γραμμές, το 64,8% των επιχειρήσεων αύξησε τις πωλήσεις του, το 57,1% αύξησε τα μεικτά κέρδη και το 51,4% αύξησε τα κέρδη προ φόρων, παρουσιάζοντας βελτίωση αυτών των δεικτών σε σχέση με το 2005. Στον τομέα της ενέργειας και του νερού, τα αποτελέσματα επηρεάζονται καταλυτικά από την πορεία της ΔΕΗ ΑΕ, με μικρή άνοδο του συνολικού ενεργητικού. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι στον κλάδο εμφανίστηκε ένας αισθητά μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών. Η ανάκαμψη στις κατασκευές αποδίδεται στην άνοδο των επενδύσεων για έργα υποδομής και λιγότερο στην οικοδομική δραστηριότητα, που κρίνεται ότι μάλλον επηρεάστηκε αρνητικά από την εισαγωγή του ΦΠΑ σε αυτή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ