Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
9 ΜΑΗ 1945

Η ώρα της Αντιφασιστικής Νίκης

ΤΑ όσα νέα καθημερινά μαθαίνουμε από την εφημερίδα μας μαρτυρούν πως στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά στην Εσθονία, που είναι μέλος της ΕΕ, είναι 15 χρόνια που μαίνεται άγρια δίωξη εναντίον των κομμουνιστών.

ΦΤΑΝΟΥΜΕ σε μερικές μέρες σε μια μέρα ορόσημο για όλη την ανθρωπότητα. Είναι η 9 Μάη του 1945 τότε που τα κανόνια σταμάτησαν. Κι ο πιο πολυαίματος πόλεμος, που είχε ως τότε ξεσπάσει, τέλειωνε με τη συντριβή της τρομερής στρατιωτικής μηχανής, που συγκρότησαν οι χιτλερικοί.

ΟΙ ΛΑΟΙ της Ευρώπης, που είχαν ζήσει τη φασιστική σκλαβιά, παίρνουν βαθιά ανάσα. Κι η πατρίδα μας, που δέχτηκε πάνω της την ιμπεριαλιστική επέμβαση, με τη μεγάλη συμμετοχή στην αντιφασιστική μάχη, γιορτάζει τη νίκη των λαών.

ΑΛΛΑ υπάρχουν και οι «άλλοι», οι κάποιοι που ούτε άκουσαν, ούτε έμαθαν, πως έφτασε η νίκη, πως λευτερώθηκε από τους χιτλερικούς η χώρα τους. Είναι οι Εσθονοί, αυτοί που μαζί με τα Ες-Ες, με το γερμανικό στρατό πήραν μέρος στην εισβολή και στη δήωση της Σοβιετικής Ενωσης.

ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ, έτσι, οι σημερινοί απόγονοι των λεγεωνάριων σε βέβηλες πράξεις και με τις αστυνομικές δυνάμεις σε επιθετική δράση αφού ματοκύλισαν και σκότωσαν, ξήλωσαν τελικά από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Τάλιν το αντιφασιστικό μνημείο που παρουσιάζει τον μπρούντζινο «Αλιόσα», ο οποίος δεν είναι άλλος παρά ένας από τις χιλιάδες τους μαχητές του Κόκκινου Στρατού, που έπεσαν στα πεδία των μαχών για να δοθεί στο χιτλεροφασισμό το χτύπημα το τελικό, αυτό που θα έδινε τη Νίκη στους λαούς της Ευρώπης.

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ Στρατιές αφού είχαν πια με επιτυχία εκδιώξει τους εισβολείς έξω από τη χώρα τους, χωρίς καμιά καθυστέρηση άρχισαν να πορεύονται στην Κεντρική Ευρώπη με σύγκλιση το Βερολίνο.

ΔΕΝ ήταν στρατιωτικός περίπατος η πορεία του Κόκκινου Στρατού για να διώξει τους επιδρομείς από τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν υποδουλώσει. Οι Γερμανοί παρ' όλες τις ήττες που είχαν υποστεί διέθεταν σημαντικές δυνάμεις οι οποίες προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την προέλασή του.

ΜΙΑ σειρά μνημεία κι άλλα σημεία αυτής της λυτρωτικής επέμβασης του Κόκκινου Στρατού, που έχουν στηθεί στα μέρη όπου δόθηκαν μεγάλες μάχες, θυμίζουν τη θριαμβική πορεία του ως την ύστατη ώρα στην καρδιά της Ευρώπης που οι Γερμανοί παραδόθηκαν άνευ όρων.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ έγκλημα που συντελέστηκε στο Τάλιν είναι πράξη βρωμερή κι απαίσια κατά της Ιστορίας. Δεν είναι πράξη που αφορά μόνο τους Εσθονούς. Το μνημείο του «Αλιόσα» που στήθηκε στο Τάλιν είναι μνημείο, που έχει τη στήριξη των λαών της Ευρώπης.

ΕΙΝΑΙ χρέος, λοιπόν, πανανθρώπινο να δοθεί η απάντηση που χρειάζεται στην κυβέρνηση της Εσθονίας. Ο «Αλιόσα», ο μπρούντζινος, που οι «μπουραντάδες» της Εσθονίας ξήλωσαν από το βάθρο του είναι και δικός μας σύντροφος της μεγάλης Αντιφασιστικής Μάχης. Θα τον υπερασπίσουμε κι εμείς. Είναι η τιμή μας.

ΧΡΕΟΣ είναι επίσης και για τους άλλους λαούς που έζησαν την πορεία της μεγάλης μάχης για την Ελευθερία. Με τίποτε και με κανένα τρόπο δε θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη του κόσμου την 9η του Μάη, του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης τη θυσία και προσφορά.

Η ΕΣΘΟΝΙΑ με τα ξέφρενα αντικομμουνιστικά της έργα, με την κονκάρδα της ΕΕ στο πέτο, μέλος της ΕΕ, έχει τη στήριξή της και την καθοδήγησή της σ' όλες τις φασιστικές και αντικομμουνιστικές ενέργειες που αναταράζουν αλλά και ματώνουν τη μικρή αυτή χώρα. Η αναβίωση του φασισμού στην Εσθονία αλλά και σ' άλλες χώρες χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου και απαιτεί εγρήγορση και δράση.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ