Πέμπτη 5 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα παρακολούθησης και καταστολής
  • Με συνεργασία Αστυνομίας - ΠΑΕ θα παρακολουθούνται οι φίλαθλοι εντός και εκτός των γηπέδων, ενώ δικαιολογείται η εφαρμογή του «ιδιώνυμου» στους παραβάτες των νόμων
  • «Θα γνωρίζουμε ποιος οπαδός βρίσκεται πού», δηλώνει ο Θ. Ρουσόπουλος

Η κλιμάκωση της κρατικής βίας και καταστολής, καθώς και η επικίνδυνη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των φιλάθλων διαπερνούν τα μέτρα που αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει τις ΠΑΕ και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Σε συνεργασία με τις ΠΑΕ η Αστυνομία θα παρακολουθεί εντός και εκτός των αθλητικών χώρων τους φιλάθλους, ενώ θα εφαρμόζεται το «ιδιώνυμο» σε όσους συλλαμβάνονται να συμμετέχουν σε επεισόδια. Η κυβέρνηση ανέδειξε σε πρώτο πλάνο το αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και δημοκρατικότητας μέτρο της κατάργησης των γραφείων συνδέσμων φιλάθλων, επιχειρώντας να κάνει επίδειξη της «αποφασιστικότητάς» της για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητικό χώρο.

Ομως η ουσία βρίσκεται στα υπόλοιπα μέτρα που ανακοίνωσε χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της νεοσύστατης Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Επικρατείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού. Συγκεκριμένα:

- Αναβαθμίζεται και ενισχύεται η υπηρεσία που λειτουργεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό. Η υπηρεσία τίθεται πλέον υπό την εποπτεία των δύο Στρατηγών - Επιθεωρητών Βορείου και Νοτίου Ελλάδος.

- Συστηματοποιείται η αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ Αστυνομίας και Ομάδων για τον προγραμματισμό των αθλητικών γεγονότων και την εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας.

- Από τη νέα περίοδο τοποθετούνται στους χώρους των γηπέδων κάμερες και ηλεκτρονικές συσκευές εισιτηρίων. «Τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Αθλητισμού θα γνωρίζουν ποιος οργανωμένος οπαδός βρίσκεται πού στους χώρους των γηπέδων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος.

- Εφαρμόζεται συστηματικά ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ από τον περασμένο Ιούλη, ο οποίος προβλέπει ότι η ποινή φυλάκισης δεν είναι μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή, ότι δεν υπάρχει αναστολή της ποινής, ακόμη κι αν ο παραβάτης έχει λευκό ποινικό μητρώο και ότι δεν επιτρέπεται αναστολή με την άσκηση έφεσης. «Οι καταδικαζόμενοι για συμμετοχή σε γεγονότα βίας στον αθλητικό χώρο μπαίνουν κατευθείαν στη φυλακή», διευκρίνισε με νόημα ο εκπρόσωπος, ο οποίος φρόντισε να αναφέρει ότι ήδη τους τελευταίους μήνες 19 χούλιγκαν φυλακίστηκαν ως συνέπεια της τήρησης αυτού του νόμου.

Επισήμανε ακόμα ότι με τον ίδιο νόμο «που εξασφαλίσθηκε η φυλάκιση των χούλιγκαν», υπάρχει πρόβλεψη για «την επέκταση του χώρου των βιαιοπραγιών, εντός των γηπέδων, εκτός των γηπέδων, αλλά και με αφορμή αθλητικά γεγονότα».

- Η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα θα περάσει τροπολογία με την οποία θα καταργείται η ισχύουσα διάταξη νόμου που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία Γραφείων Συνδέσμων Φιλάθλων, τα οποία, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «αποδείχθη στην πράξη ότι στην πλειονότητά τους αποτέλεσαν εστίες οργάνωσης βίαιων επεισοδίων εντός και εκτός των γηπέδων». Ετσι καταργούνται 270 σύνδεσμοί που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς 81 σύνδεσμοι λειτουργούν στην Αττική, 35 στη Θεσσαλονίκη, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 36, στην Κεντρική Μακεδονία 18, στη Δυτική Μακεδονία 4, στην Ηπειρο 2, στη Θεσσαλία 14, στη Στερεά Ελλάδα 16, στη Δυτική Ελλάδα 12, στην Πελοπόννησο 9, στα Ιόνια Νησιά 4, στην Κρήτη 18, στο Βόρειο Αιγαίο 13, στο Νότιο Αιγαίο 8.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ