Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ψηλότερα ο πήχης με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης

Με εφόδιο την πείρα που συσσώρευσε από την πλούσια δράση η οποία αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, με την οργάνωση μεγάλων αγώνων που εξελίχθηκαν σε σκληρές ταξικές συγκρούσεις, την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε μια σειρά χώρων δουλιάς, τη μεγάλη προσπάθεια που καταγράφηκε, για την ανάδειξη του καθοδηγητικού ρόλου του ΚΚΕ συνολικά μέσα στην εργατική τάξη, σε μαζικούς φορείς, στη νεολαία, σε πλατιά λαϊκά στρώματα, που έφερε θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα σε βασικούς δείκτες, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων ακόμα ψηλότερα.

Με αυστηρή κριτική και αυτοκριτική, με ακριβή καταγραφή και σχέδιο για την προσπάθεια καταπολέμησης των αδυναμιών που εντοπίστηκαν, οι κομμουνιστές του Πειραιά προχωρούν ακόμα πιο αποφασιστικά για την ισχυροποίηση του Κόμματος, με σταθμό τις βουλευτικές εκλογές. Προχωρούν για την οργάνωση και διάταξη δυνάμεων ώστε να υπηρετήσουν ακόμα πιο αποτελεσματικά το στρατηγικό στόχο του ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Τα στοιχεία αυτά κυριάρχησαν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης της ΚΟ Πειραιά που έγινε την περασμένη Κυριακή και ολοκληρώθηκαν με την εκλογή της νέας Επιτροπής Πόλης. Γραμματέας της ΚΟΠ επανεκλέχτηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του Κόμματος, με επικεφαλής τους Γιώργο Μαρίνο και Σπύρο Χαλβατζή, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θετική αποτίμηση της δράσης

Οι άξονες πάνω στους οποίους συζητήθηκε και εκτιμήθηκε η δράση της Οργάνωσης ήταν η άνοδος της ιδεολογικής συγκρότησής της και η ικανότητα «να δουλεύουμε με τη στρατηγική μας στη βάση των λαϊκών προβλημάτων και αναγκών», η ανάπτυξη πολιτικής δράσης τέτοιας που να κινητοποιεί δυνάμεις και να παρεμβαίνει σε όλα τα μέτωπα πάλης. Να αποδεικνύεται εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα σε πλατιά λαϊκά στρώματα ότι το Κόμμα όχι μόνο γνωρίζει τα προβλήματα και αγωνίζεται, αλλά έχει θέσεις που απαντούν στην επίθεση του κεφαλαίου, ότι έχει πρόταση εξουσίας που απαντά στις λαϊκές ανάγκες.

Ακόμα συζητήθηκε κατά πόσο αναπτύχθηκε πρωτοπόρα μαζική πάλη παντού, στον τόπο δουλιάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, με στόχους και αιτήματα που μπορούν να δυσκολέψουν, να αναχαιτίσουν αντιλαϊκά μέτρα ή και να αποσπάσουν επιμέρους κατακτήσεις, αποκτώντας πείρα αγώνων ευρύτερα τμήματα του λαού, η επιμονή στην κομματική οικοδόμηση με επίκεντρο τους εργάτες, τις γυναίκες, τη νεολαία, αποκτώντας ταυτόχρονα δυνάμεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και η ανεπτυγμένη ικανότητα συσπείρωσης, ενεργοποίησης νέων δυνάμεων στα βασικά μέτωπα πάλης στις αγωνιστικές παρατάξεις, στο ΠΑΜΕ.

Αυτό που αναδείχτηκε με βάση τα παραπάνω ήταν ότι έγιναν πολλά θετικά βήματα που καταγράφονται στην αύξηση των δυνάμεων των ΚΟΒ και ΟΒ. Και ξεκινώντας από τη δουλιά στην εργατική τάξη είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του πολυήμερου απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, που με την καθοδήγηση των ταξικών δυνάμεων και της ΚΟΠ στηρίχτηκε στην εργατική αλληλεγγύη και συγκρούστηκε ακόμα και με το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Οι αγώνες των εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι δυναμικές παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων στις καπνοβιομηχανίες, στα πολυκαταστήματα, στα εργοστάσια της περιοχής, η ανάδειξη των θέσεων του Κόμματος και η προσπάθεια του συντονισμού της δράσης, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του και πολλά ακόμα.

Στο επίκεντρο νεολαία και γυναίκες

Αναδείχτηκε συνολικά η ταξικότητα των κοινωνικών προβλημάτων, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, με τις δυνατότητες που έδωσε και η καμπάνια του Κόμματος, η υποβάθμιση του αθλητισμού και του πολιτισμού. Δράση που έφερε νέες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ. Που έδωσε στις ταξικές δυνάμεις την πρώτη θέση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τις ενίσχυσε αποφασιστικά σε ένα από τα κάστρα του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, στο σωματείο των «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Σημαντική ήταν η παρέμβαση και στο κίνημα της νεολαίας και έγινε σημαντική προσπάθεια στήριξης των παρεμβάσεων της ΚΝΕ, δίνοντας τη δυνατότητα στις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά να ηγηθούν στον αγώνα των φοιτητών, να αναδειχτούν μπροστάρηδες οι ΚΝίτες και να κατοχυρωθεί ως όργανο έκφρασης και πάλης το Συντονιστικό Λυκείων και Γυμνασίων του Πειραιά. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις και στα ΙΕΚ της περιοχής με συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, όπως εκτιμήθηκε, η δράση αυτή παραμένει πίσω από αυτό που απαιτούν οι ανάγκες και κυρίως οι δυνατότητες που έχει η ΚΟΠ. Απαιτείται ακόμα πιο αποφασιστική στροφή προς την εργατική τάξη στην οργάνωση αντιστάσεων, διεκδικήσεων, πρωτοβουλιών και αγώνων, να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί δεσμοί της Οργάνωσης με τους εργάτες σε κάθε κλάδο. Συνολικά η δράση της ΚΟΠ να ανοίξει ακόμα περισσότερο με προσωποποιημένη δουλιά, με επιμονή στο σχέδιο, στο δημιουργικό έλεγχο, στον εντοπισμό των αδυναμιών.

Χρειάζεται καλός εξοπλισμός και πλατύ άνοιγμα

Στην παρέμβασή του ο Γ. Μαρίνος ανέδειξε την αναγκαιότητα η ΚΟΠ, συνολικά οι Κομματικές Οργανώσεις, να οργανώσουν ακόμα πιο επίμονα την καθημερινή δράση τους πάνω στο βασικό άξονα, που δεν είναι άλλος από την ίδια την αποστολή του Κόμματος. Να λειτουργεί δηλαδή σε όλους τους κρίκους σαν επαναστατικό κόμμα, να μελετά τις εξελίξεις, να αναπτύσσει και να διαδίδει τη μαρξιστικολενινιστική θεωρία και την πολιτική του, ώστε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να καθοδηγεί την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια και τους εκπροσώπους τους. Για να κτιστεί το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, για την ανατροπή του καθεστώτος της εκμετάλλευσης, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αυτό πρέπει να διαπερνά την καθοδηγητική δουλιά, τη λειτουργία της Επιτροπής Πόλης, των Αχτίδων, των ΚΟΒ, τη δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, την εσωκομματική ιδεολογική δουλιά, τη μαζική διαφώτιση. Κάτω από αυτό το πρίσμα, τόνισε, πρέπει να δούμε τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους στον Πειραιά, το λιμάνι, τη ναυτιλία και τα ναυπηγεία, αναπτύσσοντας ενιαία την πολιτική, ιδεολογική και μαζική δράση. Για να οργανωθεί και να λειτουργήσει το λιμάνι, η ναυτιλία και τα ναυπηγεία προς όφελος του λαού, ως εργαλεία ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, απαιτούνται αλλαγές, σημείωσε. Δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, αλλά κοινωνική ιδιοκτησία, ως βάση του σχεδιασμού της λαϊκής οικονομίας. Και αυτό απαιτεί λαϊκή εξουσία.

Μιλώντας για τη δράση των συνδικάτων σημείωσε ότι ζητούμενο είναι αυτά να αποτελούν εργαλεία της ταξικής πάλης, με ικανότητα οργάνωσης, κινητοποίησης δυνάμεων, σύγκρουση με τους επιχειρηματίες και την αντιλαϊκή πολιτική. Γεγονός που βάζει ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ταξικών συνδικάτων, στους δεσμούς τους με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλιάς, στις συνοικίες. Ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην πολιτικοποίηση της πάλης και στη συσπείρωση δυνάμεων πάνω στο πλαίσιο δράσης του ταξικού κινήματος.

Με την ίδια λογική αντιμετωπίζουμε και τους άλλους τομείς και κλάδους, ανέφερε ο Γ. Μαρίνος, προσθέτοντας ότι στη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου χρειάζεται καλός εξοπλισμός και πλατύ άνοιγμα, διαφώτιση και πολύμορφη δράση, με πρωταγωνίστριες τις ΚΟΒ, μαζί εδαφικές και κλαδικές, στο σχεδιασμό, στη διάταξη δυνάμεων και τον έλεγχο της δουλιάς.

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επερχόμενη εκλογική μάχη, σημειώνοντας ότι αυτό που κρίνεται είναι το πώς πιο αποτελεσματικά θα πείσουμε τους εργαζόμενους να απομακρυνθούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχοντας καεί από τη δικομματική εναλλαγή. Πώς θα πείσουμε για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ, ώστε ο αγώνας για τα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων να δίνεται από καλύτερες θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ