Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η αγωνία των «φίλων» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Είναι τέτοιο το μέγεθος του συμβιβασμού των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχει τρομάξει το μάτι ακόμα και των μεγάλων αφεντικών και υψηλών προστατών τους. Χαρακτηριστικό το χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιο του «Βήματος» με τον εύλογο τίτλο «Επιτέλους!». Γράφει επί λέξει: «Επειτα από παρέλευση δύο εβδομάδων συνέρχονται σήμερα από κοινού τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκτιμήσουν το θέμα της διαχείρισης των ασφαλιστικών ταμείων και να αναλάβουν δράση. Είχε προκαλέσει ερωτηματικά η αποχή και η ουδετερότητα που μέχρι τώρα επέδειξαν. Πολλοί άρχισαν να συσχετίζουν την απροθυμία τους με τη συμμετοχή που αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη έχουν σε διοικητικά συμβούλια ασφαλιστικών ταμείων. Επιτέλους, έστω και βραδυφλεγώς, οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν». Μιλάει από μόνο του το σχόλιο, αλλά δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι η αγωνία που διακατέχει τους φίλους των συνδικάτων βρίσκεται ακριβώς στο ότι τόσο πολύ απαξιώνονται και εξευτελίζονται στα μάτια των εργαζομένων ώστε τους είναι άχρηστα για το ρόλο που τους έχουν αναθέσει. Για παράδειγμα, έπρεπε να προχωρήσουν χτες σε φραστικές καταγγελίες για το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ταμείων -ανούσιες αφού δεν αποδοκιμάζουν το χρηματιστηριακό τζόγο - για να «νομιμοποιηθούν» να συμμετέχουν αργότερα στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, μόνο και μόνο για να πουν «ναι» στις ανατροπές με τις οποίες οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν και πάλι τα σπασμένα...

Στο όνομα της ΔΕΗ ΑΕ

Τη «σκυτάλη» από το ΠΑΣΟΚ πήρε χτες η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ερχόμενη, μία μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ενέργεια και τη ΔΕΗ, να επαναλάβει τα επιχειρήματα που ακούστηκαν στη Χαριλάου Τρικούπη. Με τη διαφορά ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ έχει αναλάβει έναν ακόμη ρόλο, αυτόν της «αβάντας» στη διοίκηση της επιχείρησης ώστε να ανακάμψει η κερδοφορία, να αποδοθούν οι δαπάνες κοινής ωφέλειας, να μειωθεί η χονδρική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.

Ενδεικτικές είναι ορισμένες αναφορές του προέδρου της ΓΕΝΟΠ και των άλλων στελεχών της διοίκησης για «άνισους όρους ανταγωνισμού», ότι «η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς ούτε ζήτησε, ούτε ζητά προνομιακή μεταχείριση της ΔΕΗ ΑΕ», για «σεβασμό στην επιχείρηση, σεβασμό στον καταναλωτή», για «να αφήσουν επιτέλους τη ΔΕΗ ΑΕ να αγωνιστεί στο πεδίο του ελεύθερου ανταγωνισμού».

Εκ του ασφαλούς, οι πάλαι ποτέ οπαδοί της απελευθέρωσης δηλώνουν τώρα ότι «κάναμε και λάθη», και περιγράφουν τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής μόνο και μόνο για να υπερασπιστούν την ανάγκη κερδοφορίας της ΔΕΗ ΑΕ. Η χτεσινή τους συνέντευξη εξέφραζε την αγωνία, πέρα από όποια αναφορά στο «συμφέρον του καταναλωτή», για την υλοποίηση μιας... στρεβλής «απελευθέρωσης» την οποία κατήγγειλαν και στην... Ευρωπαϊκή Ενωση. Οσο για τη συνδικαλιστική τους δράση, ο πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν αποκλείουμε τις απεργίες ως μέτρο, αλλά θα είναι το τελευταίο»...

Παιχνίδια του καρτέλ...

Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν τις τελευταίες ημέρες τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, που εμπλέκονται στην υπόθεση με το καρτέλ γάλακτος και η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και ενώ συνεχίζονται οι ακροάσεις, οι «πληροφορίες» που «βγαίνουν στον αέρα» δίνουν και παίρνουν, προδίδοντας άλλοτε ενδοεπιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και άλλοτε πάλι αλληλοϋποστήριξη, στη βάση του κοινού συμφέροντος, που δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της ασυδοσίας τους στην αγορά...

... και ληστεία

...Προχτές, για παράδειγμα, δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση ότι η ΜΕΒΓΑΛ, μια από τις πρωταγωνίστριες εταιρείες, αποσύρεται από το «πρόγραμμα επιείκειας». Το πρόγραμμα, δηλαδή, που προβλέπει συνεργασία της επιχείρησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εταιρεία, ωστόσο, το ίδιο βράδυ διέψευσε την είδηση, κάνοντας λόγο για κατασκευασμένη πληροφορία, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ανταγωνιστικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ο αποστολέας της πρώτης είδησης πρέπει να αναζητηθεί στη VIVARTIA (ΔΕΛΤΑ) που θεωρεί ότι της ανήκει και η ΜΕΒΓΑΛ, ενώ τη δεύτερη, την έστειλε η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ που αρνείται ότι σημαντικό πακέτο μετοχών της ανήκουν στη VIVARTIA.

Το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, και με τη συγκεκριμένη και με άλλες πληροφορίες που «διαρρέουν» γύρω από την υπόθεση του καρτέλ, ας τα βρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μεταξύ τους. Τους εργαζόμενους πάντως αυτού του είδους οι λεπτομέρειες καθόλου δεν τους αφορούν, αφού ή έτσι ή αλλιώς εξακολουθούν να πληρώνουν πανάκριβα όχι μόνο το γάλα, αλλά και όλα τα βασικά είδη διατροφής. Ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, είτε με καρτέλ είτε χωρίς (όπως αυτά κρίνονται από την ισχύουσα νομοθεσία περί «ανταγωνισμού»), εξακολουθούν να θησαυρίζουν καταληστεύοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε ποιoν ανήκει το σφυροδρέπανο;

«Η Iστορία είτε θα είναι αληθινή, είτε θα είναι ξαναγραμμένη, δηλαδή νόθα», γράφει σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Τβόι ντεν» («Η μέρα σου»), σχετικά με την επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» να καθιερώσει με σχετικό νόμο σαν «Σημαία της Νίκης» όχι αυτή με την οποία πολέμησε ο σοβιετικός λαός στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του φασισμού και υψώθηκε στο Ράιχσταγκ, αλλά μια «νέα», χωρίς το σφυροδρέπανο (κόκκινη μ' ένα λευκό αστέρι). «Το τι επιδιώκεται με την εξαφάνιση του σφυροδρέπανου από τη Σημαία της Νίκης είναι κατανοητό. Το σφυροδρέπανο είναι το σύμβολο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και η "Ενιαία Ρωσία" δε θέλει να βλέπει το σύμβολο του αντιπάλου της στη Σημαία της Νίκης. Και δεν το θέλει αυτό σε τέτοιο βαθμό, που είναι έτοιμη να νοθέψει την Ιστορία», γράφει σωστά η εφημερίδα, για να οδηγηθεί στη συνέχεια στην παρακάτω απαράδεκτη και τουλάχιστον παράδοξη πρόταση: «Ομως, η Ιστορία», γράφει, «έχει μεγαλύτερη αξία από τον εκλογικό αγώνα. Κι αν δεν μπορούν να ανεχτούν ταυτόχρονα το σφυροδρέπανο στη Σημαία της Νίκης και στις σημαίες του ΚΚΡΟ, τότε γιατί να μην επιβάλουν στο ΚΚ την ανάγκη να παραιτηθεί από αυτό το σύμβολο;».

Τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχουμε ακούσει και δει πολλά και σε διάφορες χώρες με στόχο το σφυροδρέπανο. Επιχειρήματα πότε «εκσυγχρονιστικά», π.χ., σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ενίοτε μέτρα κατασταλτικά, π.χ., στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουγγαρία και σ' άλλες χώρες, οι οποίες επιδιώκουν τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα να παραιτηθούν από τα σύμβολά τους, ως ένα πρώτο «βήμα» για να παραιτηθούν στη συνέχεια κι από την ιδεολογία, τις αρχές, τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους. Είναι, όμως, ίσως η πρώτη φορά που διαβάζουμε πρόταση να απαγορευτεί η χρήση του σφυροδρέπανου από ένα ΚΚ γιατί αυτό το σύμβολο «ανήκει στην Ιστορία και σ' όλο το λαό»!

Πρόκειται για πρόταση ενταγμένη στην προσπάθεια ιδεολογικής χειραγώγησης του ρωσικού λαού, χρησιμοποιώντας και τα «κόκκινα» σύμβολα, την ώρα που στη Ρωσία ενισχύονται οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, η δρακόντεια αστική νομοθεσία, που ευθέως βάλλει κατά του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Οπως έγινε γνωστό, στις 17 του Απρίλη το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας θα εξετάσει το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διάλυση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), με το επιχείρημα ότι «δεν πέρασε επιτυχώς» τη διαδικασία επικύρωσης τουλάχιστον 50 χιλιάδων μελών του σε τουλάχιστον 45 περιφερειακές οργανώσεις. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ παρέδωσε στις αρχές λίστες με 56 χιλιάδες μέλη του...

Είναι φανερό πως την αστική τάξη της Ρωσίας θα τη βόλευε από τη μια να στείλει στο «μουσείο της Ιστορίας» το σφυροδρέπανο κι από την άλλη να μπορεί ανεμπόδιστα να καπηλευτεί τους αγώνες του σοβιετικού λαού, που δόθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με επιτυχία, κάτω από την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων. Κι εκείνο που θέλει να αποτρέψει είναι το σφυροδρέπανο να συνεχίσει να είναι παρόν στους καθημερινούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και να δείχνει την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Αυτό, όμως, όσους νόμους και δικαστικές αποφάσεις κι αν περάσει δε θα το καταφέρει ποτέ!


Ελισαίος ΒΑΓΕΝΑΣ

Οι Βιομήχανοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΛΕΓΑΜΕ ΠΟΙΟΣ έλειπε τόσο καιρό από την υπόθεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να πει κι αυτός την άποψή του: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών!

Οχι απλά έχουν άποψη επί του θέματος οι βιομήχανοι αλλά ...έχουν κι απαίτηση να δοθεί το σύνολο των αποθεματικών των Ταμείων στις διαδικασίες της «αγοράς»!

Οπως λένε, τα Ταμεία «δεν πρέπει να στερηθούν τη δυνατότητα που τους παρέχουν η σύγχρονη κεφαλαιαγορά και τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά εργαλεία» γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις στα «μακροπρόθεσμα συμφέροντα των εργαζομένων»!

Αν καταλάβαμε καλά, ο ΣΕΒ αποφάσισε, εκτός από τα συμφέροντα των μελών του, να προστατεύει πλέον και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αφού πολύ ενδιαφέρεται γι' αυτούς και για το αν θα έχουν περίθαλψη και συντάξεις.

Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να εκνευριστείς: Αυτοί που έχουν καταβαραθρώσει τα Ταμεία, παρακρατώντας, κλέβοντας ή περικόπτοντας τις ασφαλιστικές εισφορές, θέλουν να γίνουν οι «φύλακες άγγελοί» τους.

Εκείνοι που, αν πλήρωναν όσα οφείλουν αυτή τη στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία ίσως και να διπλασίαζαν τα αποθεματικά τους χωρίς να περνάνε ούτε ...απέξω από τη Σοφοκλέους, επιθυμούν να «φυλάξει ο λύκος τα πρόβατα».

Ο παραλογισμός και η προκλητικότητά τους βέβαια εξηγούνται. Ιδίως αν αναλογιστούμε το μέγεθος της περιουσίας των Ταμείων, που αν και μικρότερο από τις ανάγκες των ασφαλισμένων, είναι πολύ μεγάλο για να μη «βάζουν χέρι» σε αυτό, όσοι έχουν μάθει να εκμεταλλεύονται τα πάντα.

Αλλωστε, και η κυβέρνηση δε λέει κάτι διαφορετικό. Για «υγιείς» κινήσεις των διοικήσεων των Ταμείων στην αγορά μιλάει, ετοιμάζοντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οπως προβλέπουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτές ακριβώς που το ΠΑΣΟΚ δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ομολογίες για τα ομόλογα

Γρηγοριάδης Κώστας

Να λοιπόν, που η κυβέρνηση παραδέχτηκε χτες και δημόσια - διά στόματος του αρμόδιου επί των Οικονομικών υπουργού που περιοδεύει στην Αυστραλία - τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Μόνο που ο κύριος Αλογοσκούφης προσπάθησε να εμφανίσει τη λεηλασία που υφίστανται τα ασφαλιστικά ταμεία από «ρεντιέρηδες» (τραπεζίτες και χρηματιστηριακές εταιρείες), σαν ένα... μεμονωμένο φαινόμενο.

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «υπάρχει μια συγκεκριμένα περίπτωση κακοδιαχείρισης ενός Ταμείου, την οποία ανέδειξε η κυβέρνηση, και η αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου επιχειρούν να γενικεύσουν το θέμα». Ούτε λίγο ούτε πολύ - δηλαδή - η κυβέρνηση προσπαθεί να... βγει κι από πάνω, ζητώντας τα εύσημα, υποστηρίζοντας πως η ίδια αποκάλυψε το υπερτιμημένο ομόλογο που πούλησε η «Ακρόπολις» στο ΤΕΑΔΥ και πως επρόκειτο για «μία και μοναδική περίπτωση κακοδιαχείρισης»!

Καθώς όμως, αποτελεί πια κοινό μυστικό ότι διασπάθιση του δημόσιου χρήματος γίνεται συστηματικά - και νομότυπα θα λέγαμε εμείς - σε όλα τα Ταμεία και όχι μόνο στο ΤΕΑΔΥ, ο Γ. Αλογοσκούφης κράτησε και... μια πισινή, δηλώνοντας: Είναι «πιθανόν να υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιες διοικήσεις είχαν άγνοια ή παρασύρθηκαν». Μάλιστα, η κακοδιαχείριση έγινε από «άγνοια» ή επειδή «παρασύρθηκαν» κάποιες διοικήσεις Ταμείων.

Στο «διά ταύτα», ο Γ. Αλογοσκούφης εμφάνισε την κυβέρνηση σαν τον «άγγελο προστάτη» της δημόσιας περιουσίας - τμήμα της οποία αποτελούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία - διαβεβαιώνοντας πως με τα μέτρα που ήδη ελήφθησαν «δεν επιτρέπει στο μέλλον να γίνονται ριψοκίνδυνες επενδύσεις».

Και το μεγάλο ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: Ποιος θα μας σώσει από τους προστάτες;

Η δικαιολογία

«Προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο στο οποίο αθλούνται 15.000 παιδιά, ακόμα κι αν έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο δήμαρχο Αθήνας, Νικ. Κακλαμάνη και αφορούν στο Πεδίον του Αρεως. Μέρος του πολύπαθου αυτού χώρου, του μοναδικού πάρκου στο κέντρο της Αθήνας, ως γνωστόν, έχει καταπατηθεί από τον «Πανελλήνιο ΓΣ», ιδιοκτησίας του μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Κυριακού. Οι παράνομες εγκαταστάσεις του Συλλόγου, έχουν κηρυχτεί πέντε φορές παράνομες και κατεδαφιστέες από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας, όμως, οι διοικήσεις του δήμου (ΝΔ), ουδέποτε τις υλοποίησαν.

Και τι είπε, λοιπόν, ο Νικ. Κακλαμάνης, για να δικαιολογήσει αυτή την παρέμβαση; Οτι τον ενδιαφέρει ο... αθλητισμός! Λες και δεν μπορεί να συνυπάρξει ο αθλητισμός με τους ελεύθερους χώρους. Λες και είναι θέμα... προτίμησης! Κι όμως, προκειμένου, να δικαιολογήσει την αυθαίρετη παρέμβαση του μεγαλοεπιχειρηματία, δε διστάζει να φέρει σε αντιπαράθεση το πράσινο με τον αθλητισμό. Πάντως, για να είμαστε ειλικρινής, δεν περιμέναμε και κάτι καλύτερο, από κάποιον που υπηρετεί τα επιχειρηματικά οικονομικά συμφέροντα...

Ενέκριναν τα «μπόνους»

Η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση στον ΟΤΕ και ο «ισχυρός άνδρας» Π. Βουρλούμης εξασφάλισαν χτες και τυπικά την έγκριση των μετόχων, προκειμένου να μοιράσουν σε εαυτούς και στα μεγαλοστελέχη της ομάδας τους «μπόνους», περίπου 20 εκατ. ευρώ, με πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε προνομιακή τιμή, βάσει ...«κριτηρίων απόδοσης»! Η χτεσινή συνέλευση του ΟΤΕ, εκτός του προκλητικού «μπόνους», ενέκρινε επίσης τη δυνατότητα της επιχείρησης να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η ψήφος του εκπροσώπου του Δημοσίου, καθώς και άλλα που αφορούν τους εαυτούς τους.

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης διά του κ. Βουρλούμη στον ΟΤΕ, για «χρυσές αμοιβές» σε διορισμένα μεγαλοστελέχη, σίγουρα συνιστούν πρόκληση για τους ίδιους τους εργαζόμενους στον Οργανισμό, αλλά και γενικότερα. Και είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ (η ιδιωτικοποίηση άρχισε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να την αποτελειώσει) έχει επιλεγεί από τους κυβερνώντες ως ο Οργανισμός - πιλότος για την εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Τα πανηγύρια της ΟΤΟΕ

Πανηγυρίζει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ γιατί - όπως η ίδια ισχυρίζεται - η Εκθεση της Επιτροπής Συνδικαλιστικών Ελευθεριών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί «κόλαφο και ηχηρό ράπισμα για την ελληνική κυβέρνηση», σχετικά με την προώθηση των αντιασφαλιστικών νόμων 3371 και 3455 για τις τράπεζες.

Στην πραγματικότητα, όμως, η Εκθεση δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και αποτελεί απλά μια σύσταση. Ετσι, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση «να διακόψει κάθε πράξη παρέμβασης στις συλλογικές συμβάσεις με τις οποίες ιδρύθηκαν τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία». Ομως αμέσως πιο κάτω θεωρεί δεδομένο τον αντιασφαλιστικό νόμο 3371 και απλώς ζητά τη βελτίωσή του μέσω διαπραγματεύσεων εργοδοτών και εργατικών οργανώσεων.

Πάντως, «κόλαφο και ηχηρό ράπισμα» των κυβερνήσεων του κεφαλαίου μπορεί να αποτελέσει μόνο η οργανωμένη μαζική ταξική πάλη των εργαζομένων και όχι οι συστάσεις και οι γνωμοδοτήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΧΙ στα σχέδια κατά της Κούβας

Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα υπό την προεδρία της Γερμανίας, επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα, συμπαρατασσόμενη με την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ. Οι προσπάθειες ανατροπής της Κουβανικής Επανάστασης από τους Αμερικανοευρωπαίους ιμπεριαλιστές είναι πολύμορφες και αξιοποιούνται ιδιαίτερα οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, όπως Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βαλτικές χώρες. Στόχος είναι να καταληχθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ενάντια στην Κούβα στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2007, με επαναλαμβανόμενο πάντα πρόσχημα αυτό των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας»!

Ηδη έχει συγκροτηθεί η «ομάδα κρούσης», που αποτελείται από γνωστούς αντιδραστικούς πολιτικούς, όπως, Χ. Αθνάρ, Β. Χάβελ, Μ. Ολμπράιτ κ.ά., καθώς και από πρώην προέδρους αντιλαϊκών κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής, που προγραμματίζουν στα τέλη Απρίλη να πραγματοποιήσουν διάσκεψη στο Βερολίνο για την «προώθηση της δημοκρατίας στην Κούβα»! Επιδιώκουν να δημιουργήσουν και μια «επιτροπή που να αποτελείται από έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στη μετάβαση προς τη δημοκρατία και την οικονομία της αγοράς των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης», δηλαδή όλους τους πρωτοστατήσαντες στην ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, όλους αυτούς τους «δημοκράτες» που έχουν κάνει την αντικομμουνιστική βαρβαρότητα καθημερινότητα στις χώρες τους.

Η «ομάδα κρούσης» δεν κρύβει τις προθέσεις της. Λένε ότι θα στηρίξουν τους αντεπαναστάτες, «τους φυλακισμένους συνείδησης και τις οικογένειές τους», «τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους, συνδικαλιστές και άλλες ομάδες» και θα δημιουργήσουν «Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Δημοκρατία στην Κούβα»! Δηλαδή, μιλάμε για ανοιχτή, ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας, με τη στήριξη δήθεν ανεξάρτητων δημοσιογράφων - έμμισθων υπαλλήλων των ΗΠΑ και διαφόρων αντεπαναστατικών ομάδων, οι οποίες έχουν μηδενική απήχηση στον κουβανικό λαό.

Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί και η επόμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να καθοριστεί η «μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Κούβα». Η αστική τάξη της Ευρώπης δείχνει εκτός των άλλων και το μεγάλο φόβο της απέναντι στο λαό της σοσιαλιστικής Κούβας. Είναι το ίδιο το παράδειγμα της Κούβας που φοβάται. Είναι που δε θέλει να το ακολουθήσουν άλλοι λαοί. Γενικότερα τους ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική. Θέλουν να την αποδυναμώσουν χτυπώντας την Κούβα, που με τη διεθνιστική της προσφορά, την αντίσταση του ηρωικού λαού και της νεολαίας της δείχνει έναν άλλο δρόμο.

Τα νέα σχέδια κατά του Νησιού της Επανάστασης πρέπει να πάρουν δυναμική απάντηση. Το επόμενο διάστημα απαιτείται να δυναμώσει η δράση, η συσπείρωση δυνάμεων για να μην περάσουν τα νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να πιεστούν όλες οι κυβερνήσεις για να μην περάσει η λεγόμενη κοινή στρατηγική. Η κοινή έκκληση αλληλεγγύης των 33 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης ενάντια στις νέες αντικουβανικές μανούβρες της ΕΕ δείχνει το δρόμο. Πρέπει να πλατύνει και να αγκαλιάσει όλο το μαζικό κίνημα της πατρίδας μας. Πρέπει η λαϊκή πρωτοβουλία να δυναμώσει γιατί η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών, η υπεράσπιση της Σοσιαλιστικής Κούβας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ