Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Δημιουργεί γεωστρατηγικές τριβές

Η σημερινή Ρωσία βλέπει να θίγονται τα συμφέροντά της

Οι λαϊκές αντιδράσεις στην «ασπίδα» των ΗΠΑ φουντώνουν

Associated Press

Οι λαϊκές αντιδράσεις στην «ασπίδα» των ΗΠΑ φουντώνουν
ΜΟΣΧΑ - ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Για ευρύτερες διαβουλεύσεις μαζί της, για το θέμα της εγκατάστασης της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη προέτρεψε χτες τις ΗΠΑ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, και πρόσθεσε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί ειδικοί επιθυμούν να συναντηθούν με Αμερικανούς ομολόγους τους για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος επισήμανε ότι τα αμερικανικά σχέδια αντανακλούν «μια παλιά προσέγγιση» των Αμερικανών, «που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η σοβιετική απειλή χρησιμοποιούνταν ως μέσο για να επιτευχθεί η ενότητα» (δηλαδή το πρόσχημα για να προωθούνται τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, όπως σήμερα η «τρομοκρατία»). Και πρόσθεσε με νόημα ότι «σήμερα αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές, αλλά Σοβιετική Ενωση δεν υπάρχει πια», δείχνοντας και τη διάθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας να παίξει στο γεωστρατηγικό παιχνίδι. Και υπογράμμισε ότι «η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Φράιντ συναντήθηκε την Τρίτη στη Βαρσοβία με τον Πολωνό υπουργό Αμυνας, Αλεξάντρ Στζίτζιο, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα της «αντιπυραυλικής ασπίδας», χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Σημειώνεται μάλιστα ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Gfk», το 51% των Πολωνών αντιτίθεται στα αμερικανικά σχέδια, ενώ το 65% ζητά να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Στη Γερμανία, τα αμερικανικά σχέδια έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν εναντίον πυραυλικών επιθέσεων «με ανάλογο τρόπο», αλλά και του προέδρου των σοσιαλδημοκρατών, Κουρτ Μπεκ, που εξέφρασε ότι «στην Ευρώπη δεν πρέπει να εγκατασταθούν νέοι πύραυλοι». Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU, Αντρέα Σόνκενχοφ, από τη μεριά του απεύθυνε ερώτηση στην ηγεσία του SPD υπογραμμίζοντας ότι αφού δε θεωρεί αναγκαίο το σύστημα άμυνας, «τότε γιατί απαιτεί συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ;», ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί στην «κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση (Σρέντερ - Φίσερ) «όλοι οι υπουργοί άμυνας του SPD ενέκριναν χρήματα για ένα πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ». Εύλογες «απορίες» σημερινών συμμάχων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ