Πέμπτη 22 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διχαστικοί ελιγμοί και ένταση

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Από τις πράξεις της θα κριθεί η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση» ανακοίνωσε, χτες, το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ - Ρωσία) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των μελών του. Η μη υιοθέτηση συγκεκριμένης θέσης ερμηνεύτηκε, από πολλούς αναλυτές, ως συνέχιση της προσπάθειας που γίνεται, τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά και από τις ΗΠΑ, να διχάσουν την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεχόμενες να συναντηθούν μόνο με υπουργούς της που δεν είναι μέλη της «Χαμάς».

Ετσι, μετά τη Γαλλία, την Ελβετία και το Βέλγιο, χτες, έγινε γνωστό ότι ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφτεί την περιοχή, εντός των ημερών, και θα συναντηθεί με Παλαιστινίους υπουργούς μη μέλη της «Χαμάς», πριν να έχει επαφές και με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Την τακτική αυτή εφάρμοσε, χτες, και ο απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μαρκ Οτε, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών, Ζιάντ Αμπού Αμρ και τον υπουργό Οικονομικών, Σαλάμ Φαγιάντ (και οι δύο μη μέλη της «Χαμάς»). Βέβαια, υπάρχουν και χώρες, όπως η Νορβηγία ή η Ρωσία, που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εκφράσει παρόμοια θέση.

Με τον Πρόεδρο Αμπάς θα συναντηθούν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως όλα δείχνουν, και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, που μεταβαίνουν στην περιοχή. Από την πλευρά του, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι θα πρέπει «να μποϊκοταριστεί συνολικά η κυβέρνηση».

Ενταση

Ενας 22χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση σύλληψης «υπόπτων» έξω από τη Νάμπλους, όταν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων ενόπλων. Στην επιχείρηση έγιναν και 6 συλλήψεις.

Στη Γάζα, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ ενόπλων των «Φατάχ» - «Χαμάς», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 μέλος της πρώτης και να τραυματιστούν άλλοι 7 άνθρωποι. Παρά το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οι σχέσεις των 2 πλευρών είναι εξαιρετικά τεταμένες μετά από το διορισμό του Μουχάμαντ Ντάχλαν, αγαπημένου παιδιού των ΗΠΑ και του Ισραήλ αλλά και γνωστού επικεφαλής ανεξέλεγκτων ομάδων ενόπλων, παρά την ιδιότητά του ως βουλευτή της «Φατάχ», στην κομβική θέση του συμβούλου του Προέδρου Αμπάς για την αναδιοργάνωση των σωμάτων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ