Τρίτη 13 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΑ «ΕΛΠΕ»
Τα αντεργατικά της δόντια δείχνει η εργοδοσία

Επαναφέρει τις προτάσεις για πετσόκομμα των δικαιωμάτων στο σύνολο των νεοπροσλαμβανόμενων

Τις κατάπτυστες αντεργατικές προτάσεις που είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια επανέφερε η διοίκηση του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) και για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Θεσσαλονίκης, επιδιώκοντας να πετσοκόψει κάθε δικαίωμα στους νεοπροσλαμβανόμενους. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είχαν προειδοποιήσει τον Ιούνη του 2005 ότι η τότε απόσυρση από τη διοίκηση, των προτάσεων για μισθό 600 ευρώ στους νεοπροσλαμβανόμενους και μηδενικές αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια, ήταν προσωρινή. Τώρα επιβεβαιώνονται, καθώς την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση της διοίκησης με το σωματείο, για τη νέα Συλλογική Σύμβαση 2007 - 2008, οι ίδιες προτάσεις επανήλθαν ελαφρώς τροποποιημένες.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των ΕΛΠΕ έφτασαν το πρώτο 9μηνο του 2006 τα 215 εκατ. ευρώ και ενώ για τη διετία 2007 - 2008 προγραμματίζονται περίπου 500 προσλήψεις, η διοίκηση (βλέπε Λάτσης) των ΕΛΠΕ:

  • Ζητάει αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων από 27 σε 29 και εισαγωγή των νεοπροσλαμβανόμενων στα κλιμάκια 23, 24, 25 από το 19ο που είναι σήμερα. Αποτέλεσμα, από 963 ευρώ ο μισθός του νεοπροασλαμβανόμενου να πάει 915 ευρώ και ακόμα πιο χαμηλά!
  • Επαναφέρει την πρόταση οι προϊστάμενοι τμημάτων να εξαιρεθούν από τη συλλογική σύμβαση και να προχωρήσουν σε ατομικές.
  • Καταργεί για τους νεοπροσλαμβανόμενους το χρονοεπίδομα (2,5% αύξηση για κάθε χρόνο προϋπηρεσίας σε άλλη εργασία) και θέλει να μετράει η προϋπηρεσία από τη μέρα πρόσληψής τους στα ΕΛΠΕ.
  • Προτείνει αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων στους οποίους κάθε χρόνο δίνει μισθολογική προαγωγή από 0,3% σε 7%. Με δεδομένο ότι τα κριτήρια για το ποιος θα πάρει προαγωγή τα θέτει η ίδια η διοίκηση (π.χ. πόσο «συνεργάσιμος» είναι) στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους ότι όποιος είναι υποταγμένος θα είναι και καλοπληρωμένος.
  • Αξιώνει να εξαιρεθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι από το ιδιωτικό πρόγραμμα για φάρμακα και εφάπαξ, αφήνοντας μόνο αυτό της νοσοκομειακής περίθαλψης.
  • Οσον αφορά, τέλος, τις αυξήσεις περιορίζονται σε ποσοστό 2% για κάθε χρόνο.
«Την πάπια» το σωματείο

Και ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ δείχνει ξεκάθαρα για μια ακόμα φορά ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τις αντεργατικές αξιώσεις της, η μόνη αντίδραση της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) ήταν μια λιτή ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει τις προτάσεις γενικά απαράδεκτες και επιμένει να συνεχιστεί ο «διάλογος», αποκρύπτοντας ταυτόχρονα τη μείωση μισθών στους νεοπροσλαμβανόμενους.

Μόνη φωνή αντίδρασης μέχρι σήμερα αποτελούν οι ταξικές δυνάμεις του «Αγωνιστικού Μετώπου», οι οποίες ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και κατήγγειλαν το σωματείο για τη στάση του, καλώντας τους εργαζόμενους να αναγκάσουν τη διοίκηση του σωματείου να αφήσει την παθητική στάση και να αναπτύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις «για ικανοποιητικές αυξήσεις, χωρίς να ξεπουλήσουμε τους νέους συναδέλφους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ