Παρουσία του Πούτιν στις 15 Μάρτη οι υπογραφές
Αν και στις 15 Μάρτη στην Αθήνα, παρουσία και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δεν είναι πολλοί αυτοί που αισιοδοξούν ότι σύντομα θα παρακολουθήσουμε τις τελετές για τη λειτουργία του.
Οπως είναι γνωστό, το έργο της κατασκευής του πετρελαιαγωγού μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων και χαμηλού κόστους, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο. Παρ' όλα αυτά, οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την έναρξη του έργου κρατούν περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, είτε για να υπονομεύσει το έργο είτε για να διαμορφώσει συνθήκες στην περιοχή που θα του εξασφαλίζουν τον έλεγχο των ενεργειακών οδών που χαράσσονται στην περιοχή.
Μετά από έντονες προσπάθειες της Μόσχας, που περιλαμβάνουν και σκληρό παζάρι με την Ουάσιγκτον, Σόφια και Αθήνα αποδέχτηκαν τους όρους για την κατασκευή του έργου αλλά και τα μερίδια που τους αναλογούν από τα κέρδη που θα προκύψουν από τη λειτουργία του αγωγού. Στη βάση αυτής της συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μάρτη στην Αθήνα η τελετή των υπογραφών.
Οπως σημείωσε χτες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Ε. Αντώναρος, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για τον πετρελαϊκό αγωγό από βουλγαρικής πλευράς αναμένεται να παραστεί ο πρωθυπουργός της χώρας Σεργκέι Στάνισεφ.