Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να τους βάλουμε εμπόδια

Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει αντιλαϊκούς νόμους και η ΝΔ τους εφαρμόζει και τούμπαλιν. Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο ελληνικός λαός γίνεται μάρτυρας, της εναλλαγής τους στην εξουσία, με μοναδικό στόχο να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Πίσω από τις φραστικές τους αντεγκλήσεις, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να συγκαλύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στα πλαίσια του δικομματισμού, να διαφυλάξουν το «σύστημα» εναλλαγής τους στην εξουσία. Μια εναλλαγή που για τα λαϊκά στρώματα, χρόνο με το χρόνο σηματοδοτεί τη χειροτέρευση της ζωής τους.

Ο δικομματισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στις περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ και όχι μόνο, η άρχουσα τάξη έχει δημιουργήσει, συντηρεί και ενισχύει το συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης με την εναλλαγή δυο κομμάτων ή συνασπισμών κομμάτων,(π.χ. Ιταλία), στην εξουσία που πίσω από τις «ταμπέλες» τους υπηρετούν τα ίδια ακριβώς ταξικά συμφέροντα, αυτά του κεφαλαίου. Στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία κ.α., ο δικομματισμός ζει και βασιλεύει σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Με «κεντροαριστερούς» ή «σοσιαλδημοκράτες» να είναι δήθεν εκφραστές μιας άλλης πολιτικής απέναντι στους «κεντροδεξιούς» ή τους «δεξιούς».

Πίσω βέβαια από τους «τίτλους» και σ' αυτές τις χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις που προκύπτουν, εφαρμόζουν ακριβώς την ίδια στρατηγική. Την «αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης» δρομολογεί η κυβέρνηση, την «παράταση του εργάσιμου βίου» προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του ενώ και οι δυο μαζί «συμφωνούν» ότι η οριστική κατεδάφιση του ασφαλιστικού πρέπει να γίνει «εδώ και τώρα». Την παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων με νόμο επέβαλε η ΝΔ, την «εθελοντική εργασία» προτείνει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ για την... πάταξη της ανεργίας. Κοινή τους θέση είναι, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα και η είσοδος των επιχειρηματιών στα Ιδρύματα. Την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προωθεί η κυβέρνηση, την «αξιοποίηση των υποδομών και των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα από την κοινωνική ασφάλιση», ζητάει το ΠΑΣΟΚ. Πολιτική λιτότητας και καθήλωσης των μισθών και των συντάξεων ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο δρόμο με πιο εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει η ΝΔ.

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, με την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, πλειοδοτούν σε προεκλογικές παροχές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας - πουλώντας ελπίδες στο λαό - και διαγωνίζονται ποιος από τους δυο έχει τα λιγότερα «σκάνδαλα» στο ενεργητικό του. Αυτό το σκηνικό, τα λαϊκά στρώματα το βιώνουν πλέον σε καθημερινή βάση, αφού αποτελεί βασική ανάγκη και συστατικό του αστικού πολιτικού συστήματος προκειμένου να συγκαλύπτει αυτό που ολοένα και περισσότερο γίνεται φανερό: Τη στρατηγική επίθεσης στο λαό.

Αυτό που τρέμουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι να μην δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις από τις λαϊκές δυνάμεις συνολικής αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος. Αυτό το φόβο τους, ο λαός πρέπει να το κάνει πραγματικότητα με τους αγώνες αλλά και με την ψήφο του. Τα λαϊκά στρώματα καταδικάζοντας αποφασιστικά τους «πράσινους» και «μπλε» εκφραστές του κεφαλαίου και ενισχύοντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, μπορούν να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε ο δικομματισμός να μην μπορεί να λειτουργήσει, ακυρώνοντας έτσι στην κάλπη τη δυνατότητά του να εναλλάσσεται στην εξουσία, για να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ