Παρασκευή 9 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Κάνοντας μάθημα με το θείο Σαμ...

«The world fact book 2003» ή αλλιώς το βιβλίο παγκόσμιων δεδομένων του 2003 της CIA είναι πλέον καταξιωμένη πηγή στις συνειδήσεις των μικρών μαθητών οι οποίοι πληροφορούνται από το σχολείο για το... στατιστικό της έργο.

Ο λόγος για την άσκηση που υπάρχει στο βιβλίο μαθηματικών της Στ' Δημοτικού στο κεφάλαιο 110 (σελ. 29): Πρόχειροι λογαριασμοί. Η 1η δραστηριότητα αναφέρεται στις τρεις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ), παραπέμποντας σε στοιχεία από το The World Factbook 2000 της CIA! Προκαλεί πραγματικά εντύπωση η επιλογή της συγκεκριμένης πηγής για τα στοιχεία αυτά, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι οργανισμοί που διαθέτουν ανάλογα δεδομένα και τη στιγμή μάλιστα που ξεφυλλίζοντας τα βιβλία κάποιος διαπιστώνει ότι σε πολλές άλλες περιπτώσεις δίνονται δεδομένα και στοιχεία χωρίς να αναφέρεται καν η πηγή.

Πρόκειται για ένα από τα πολλά παραδείγματα που αναδεικνύουν τον ιδεολογικό χαρακτήρα και στόχο, όχι μόνον των νέων σχολικών εγχειριδίων, αλλά και της εκπαίδευσης συνολικά. Η προσπάθεια αυτή, έχει στόχο από τις τρυφερές ακόμα ηλικίες, ευθέως ή πλαγίως, να προβάλει, να νομιμοποιήσει και να καθιερώσει στις συνειδήσεις των αυριανών απασχολήσιμων τις «αξίες» που θέλει να προβάλει το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Και, για να εμπεδώσουν προφανώς τα παιδιά το ποιος κάνει σήμερα «κουμάντο», την εικόνα της γνωριμίας με τους επιθετικούς μηχανισμούς των ΗΠΑ για τους μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού συμπληρώνει η αναφορά στο Αμερικανικό Πεντάγωνο στη σελίδα 137 του ίδιου βιβλίου. Για να καταλάβουν λοιπόν οι μαθητές τα κανονικά πολύγωνα, επιλέχθηκε να παρουσιαστεί «το κτίριο Διοίκησης του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στον κόσμο», όπως πληροφορεί το βιβλίο.


Σαν να μην υπάρχει άλλο κανονικό πολύγωνο στη φύση (όπως η κηρήθρα για παράδειγμα) για να καταλάβουν οι μαθητές πώς είναι. Σίγουρα πάντως, δεν υπάρχει άλλο πολύγωνο που να πληροί το κριτήριο της ιδεολογικής προπαγάνδας... διά της γεωμετρίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org