Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκτός εκπαίδευσης πολλά κωφά και βαρήκοα παιδιά

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Τραγικά είναι τα προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες και η περίπτωση των παιδιών με κώφωση και βαρηκοΐα είναι χαρακτηριστική. Σύμφωνα με στοιχεία των επιστημόνων και των κρατικών υπηρεσιών, πάνω από 180.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες είναι σήμερα εκτός ειδικής αγωγής.

Για το θέμα κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, ζητώντας να παρθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οπως σημειώνει η βουλευτής του ΚΚΕ, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών αυτών είναι εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι γονείς πληρώνουν τεράστια ποσά, εφόσον έχουν, για τις ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών τους, ενώ τα σχολεία είναι ελάχιστα και λειτουργούν με τραγικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, και χωρίς τα ανάλογα εποπτικά μέσα. Ανύπαρκτη είναι η πρώιμη παρέμβαση στις πολύ μικρές ηλικίες και η συμβουλευτική και εκπαίδευση γονέων, με άκρως αρνητικές επιπτώσεις στην παραπέρα πορεία της εκπαίδευσης των κωφών παιδιών. Ενώ τα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία για κωφούς είναι ζητούμενα.

Επισημαίνει επίσης, η Β. Νικολαΐδου, ότι για τη νοηματική γλώσσα ενώ έχει αναγνωριστεί με νόμο ως επίσημη γλώσσα των κωφών, δεν έχουν παρθεί όλα εκείνα τα μέτρα για τη δωρεάν, με ευθύνη του κράτους, επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και των εργαζόμενων στα σχολεία των κωφών, ενώ στα πανεπιστήμια η έλλειψη οργανωμένης υπηρεσίας, καθιστά Γολγοθά την εκπαίδευση των κωφών φοιτητών και σπουδαστών.

Στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν μόνο δύο Γυμνάσια - Λύκεια (τέσσερα σε όλη την Ελλάδα), με αποτέλεσμα οι μαθητές και οι οικογένειές τους να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία. Το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο και ΤΕΕ Αγ. Παρασκευής καλύπτουν τις ανάγκες τους με ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές ενώ ένας κοινωνικός λειτουργός καλύπτει και τα δύο σχολεία και οι λογοθεραπευτές δεν αρκούν. Στο ΤΕΕ λείπουν καθηγητές ειδικοτήτων, αλλά και η ανάλογη υποδομή, για το τμήμα ανθοκηπουρικής και αγγειοπλαστικής.

Τα κωφά παιδιά που έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα για να βρουν σχολείο, φιλοξενούνται σε οικοτροφείο που συντηρεί με πενιχρά μέσα σύλλογος γονέων, μ' αποτέλεσμα να μην επιβοηθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό στη μελέτη και να μην υπάρχει ένα πρόγραμμα δημιουργικών δραστηριοτήτων, για τον ελεύθερο χρόνο τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην επιτραπεί το μαζικό έγκλημα(2012-09-22 00:00:00.0)
Να μη γίνει η βαρβαρότητα τρόπος ζωής(2011-04-22 00:00:00.0)
Εγρήγορση και συνολική αντιπαράθεση(2009-03-31 00:00:00.0)
Σήμερα διαμαρτύρονται στο υπουργείο Παιδείας(2009-02-17 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα στην έναρξη λειτουργίας τους(2008-09-21 00:00:00.0)
Υποχρέωση του κράτους η εκπαίδευση των κωφών(2007-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ