Τρίτη 27 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατήγγειλε το «ατύχημα»

Η απόκρυψη εργατικού ατυχήματος, ιδιαίτερα όταν αφορά μετανάστες εργάτες, είναι μια συνηθισμένη ενέργεια από την πλευρά της εργοδοσίας που «ποντάρει» στην ανεργία και στο φόβο των εργαζομένων να καταγγείλουν το «ατύχημα». Δεν είναι λίγες οι φορές, ωστόσο, που οι εργοδότες λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο οποίος δεν είναι μόνο τα ταξικά συνδικάτα, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι - θύματα των «ατυχημάτων». Χαρακτηριστική περίπτωση ο Μάρτιν Βέλκοφ, 29 ετών, Βούλγαρος υπήκοος, που εργάζεται στη χώρα μας σαν βοηθός ηλεκτροτεχνίτη εναέριων δικτύων. Ο μετανάστης εργάτης, μετά από ενάμιση μήνα εγκατάλειψης από τον εργοδότη ύστερα από «ατύχημα», κατήγγειλε το συμβάν στο ΣΕΠΕ Χαλκίδας.

Ο Μάρτιν Βέλκοφ εργαζόταν στην εργολαβική εταιρεία «Π.Ν. Καραγιάννης και ΣΙΑ ΕΕ» και στις 22 Δεκέμβρη 2006 τραυματίστηκε στα χέρια και στο μέτωπο, πέφτοντας από ξύλινη κολόνα της ΔΕΗ, στην οποία είχε αναρριχηθεί για ν' αλλάξει τα καλώδια, στον επαρχιακό δρόμο Βασιλικού - Φύλλων στο Δήμο Ληλαντίων Εύβοιας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών και ενώ είχαν αποκοπεί τα καλώδια από τη μια πλευρά της κολόνας, αυτή έσπασε και ο εργαζόμενος έπεσε από ύψος 4-5 μέτρων, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο νοσοκομείο.

Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την αλλαγή των καλωδίων, δείχνει, σύμφωνα με ειδικούς της ΔΕΗ, τη βιασύνη του εργολάβου να ολοκληρώσει το έργο, εντατικοποιώντας τη δουλιά και αγνοώντας κάθε μέτρο ασφάλειας, ακόμα και τα στοιχειώδη. Οπως λένε οι ειδικοί, τα καλώδια (τέσσερα στην προκειμένη περίπτωση) δεν κόβονται όλα μαζί από τη μια πλευρά της κολόνας, αλλά εναλλάξ και από τις δυο πλευρές για να μη συμβεί αυτό που έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά πού χρόνος για τέτοιες... λεπτομέρειες. Το κέρδος του εργοδότη δε σηκώνει κανένα «σκόντο», ακόμα και όταν πρόκειται για την ίδια τη ζωή του εργαζόμενου.


Γ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ