Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Ετοιμα σχέδια επίθεσης έχουν οι ΗΠΑ

Συνάντηση Λαριτζάνι - Μπαραντάι στη Βιέννη, ενώ λήγει η προθεσμία για αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου και αναμένεται επιβολή κυρώσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο έχει, ήδη, εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο αεροπορικών επιδρομών κατά πυρηνικών, αλλά και απλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ιράν. Αυτό διατείνεται το BBC, επικαλούμενο υψηλά ιστάμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, μάλιστα, έχουν επιλεγεί στόχοι του στρατού ξηράς, του ναυτικού και της αεροπορίας, όπως και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις σε Νατάνζ, Ισφαχάν, Μπουσχέρ.

Κατά τις ίδιες πηγές, αφορμή για την εξαπόλυση μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν η επιβεβαίωση ότι η Τεχεράνη κατασκευάζει πυρηνικά όπλα. Μια άλλη καλή αφορμή θα δινόταν αν λάμβανε χώρα μια αρκετά πολύνεκρη επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, πίσω από την οποία θα αποδεικνυόταν ότι κρύβεται η ιρανική ηγεσία.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η Ουάσιγκτον επιμένει ότι δε σχεδιάζει καμία στρατιωτική επίθεση κατά της Τεχεράνης, ενώ πολλοί πρώην αξιωματικοί επισημαίνουν τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως, στον Κόλπο έφθασε και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, η παρουσία του οποίου, για πολλούς, έχει καθαρά προειδοποιητικό και πιεστικό χαρακτήρα.

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο για το πρόγραμμα

Πολύωρη συνάντηση είχαν, χτες, στη Βιέννη ο Ιρανός διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, Αλί Λαριτζάνι, και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι. Σήμερα, εκπνέει το 60ήμερο περιθώριο που έχει δοθεί στο Ιράν να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου προκειμένου να μην επιβληθούν οι, σε βάρος του, κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μπαραντάι αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση, όπου θα αναφέρεται η μη διακοπή της διαδικασίας, την Παρασκευή.

Ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ, με προηγούμενες δηλώσεις του, επέμεινε ότι οι κυρώσεις και η αντιπαράθεση «δε λύνουν το πρόβλημα. Το Ιράν έχει ανάγκη από διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλείται η ασφάλειά του και αυτό θα έπρεπε να κάνει η Δύση». Επιπλέον, ο αλ Μπαραντάι τόνισε ότι, με βάση τα στοιχεία, το Ιράν θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο μετά από μια 5ετία και να έχει εμπλουτισμό βιομηχανικής κλίμακας μετά από τουλάχιστον ένα 6μηνο.

Ο Λαριτζάνι, από την άλλη, επανέλαβε ότι η χώρα του επιθυμεί τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αποδέχεται όρους όπως η αναστολή του εμπλουτισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ