Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Να «καλύψει» τα κενά προσπαθεί η Ρουαγιάλ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το «χαμένο έδαφος» προσπάθησε να κερδίσει, όπως κρίνουν αναλυτές, η Προεδρική υποψήφια των Σοσιαλιστών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, σε τηλεοπτική εκπομπή του πρώτου κρατικού καναλιού, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών. Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν την εμφάνιση της Ρουαγιάλ «εξαιρετικά καλή» και αρκετά «πειστική». Εντούτοις, επισήμαναν ότι πιθανότατα δεν κατάφερε να καλύψει τη διαφορά περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων που τη χωρίζει από τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Νικολά Σαρκοζί (34%).

Παρ' όλα αυτά, η Ρουαγιάλ προσπάθησε αρκετά: Υποσχέθηκε αύξηση σε μισθούς, σε συντάξεις, αύξηση του χαμηλότερου μισθού, ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων και της πρόνοιας. Αυτό που δε διευκρίνισε είναι πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για την υλοποίηση των υποσχέσεών της, ερώτημα που είχε τεθεί και της στοίχισε σε δημοτικότητα και μετά την παρουσίαση των φιλόδοξων 100 βασικών σημείων του προγράμματός της.

Ως «έκπληξη» εμφανίζεται ο Φρανσού Μπαϊρού, υποψήφιος του νεοφιλελεύθερου UDF (συνεργάζεται στη σημερινή κυβέρνηση Σιράκ), που παίρνει από 12 - 13%.

Στο μεταξύ, η γαλλική Βουλή ενέκρινε με το αναγκαίο ποσοστό των 2/5 συνταγματική τροπολογία, που διευρύνει τις εξουσίες του κοινοβουλίου ως προς το ενδεχόμενο αποπομπής του Προέδρου και επιτρέπει τη δικαστική δίωξή του αμέσως μετά την εγκατάλειψη του αξιώματός του. Η συγκεκριμένη τροπολογία αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Σιράκ, το 2002, αλλά πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι αποτελεί και ένα «φρένο» που επιθυμεί να θέσει στον επόμενο Πρόεδρο, ιδιαίτερα αν είναι ο Νικολά Σαρκοζί, ο μεγαλύτερος εσωκομματικός του αντίπαλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ