Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Στόχος η πρόσδεση κρατών στο άρμα της ΕΕ

Στις προτεραιότητες η διασφάλιση του «σταθερού εφοδιασμού» των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης

Η πρόσδεση των κρατών και γύρω από το κομβική - για τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας - περιοχή του Εύξεινου Πόντου, είναι η πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), στον οποίο μετέχουν 12 κράτη, ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια αναβάθμισης του εν λόγω διακρατικού Οργανισμού, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ακόμη εργαλείου πρόσδεσης στην ΕΕ και μεγαλύτερης διείσδυσης ξένων κεφαλαίων στην περιοχή.

Το πλαίσιο δράσης και οι προτεραιότητες παρουσιάστηκαν χτες στην Αθήνα από τον ΓΓ του ΟΣΕΠ, πρέσβη Λ. Χρυσανθόπουλο, και τον Δ. Τριανταφύλλου, διευθυντή στο μελετητικό κέντρο του Οργανισμού. Το ενδιαφέρον της ΕΕ εστιάζεται στη διασφάλιση «σταθερού εφοδιασμού» των ενεργειακών αναγκών της, στη «χρηστή διακυβέρνηση» - όπως οι ίδιοι την αποκαλούν - των κρατών της περιοχής και στην καταπολέμηση της «εγκληματικότητας και τρομοκρατίας». Ανάλογο «ενδιαφέρον» δείχνουν και οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα μετέχουν στον Οργανισμό με τη θέση του «παρατηρητή». Στην προσπάθειά τους να βάλουν γερά το πόδι στην περιοχή, οι ΗΠΑ υλοποιούν «προγράμματα» και «δράσεις», όπως για την... «προστασία του περιβάλλοντος».

Ο ιμπεριαλιστικός πόλος της ΕΕ πατάει πάνω σε προγράμματα κατασκευής οδικών αξόνων και υποδομών, από τα οποία έχουν να επωφεληθούν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, ενδεχομένως και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Οργανισμού, στο προσεχές διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή «οδικού δακτυλίου» γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με στόχο τη σύνδεση με τα ευρωπαϊκά και ασιατικά οδικά δίκτυα. Στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας είναι ακόμη και η «αναβάθμιση» των λιμανιών της περιοχής. Από τους εν λόγω σχεδιασμούς συνάγονται οι βλέψεις και οι κόντρες των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα της αγοράς σε βάρος των λαών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ