Ξεκαθάρισε ότι «Εμείς παλεύουμε να περιοριστούν οι συνέπειες, να αποσπάσουμε κάποια κέρδη στο θέμα της Παιδείας και κυρίως να διαμορφωθούν μέσα στην πάλη οι όροι για την επίλυση του εκπαιδευτικού προβλήματος που είναι και επίλυση του πολιτικού».
Παρουσιάζοντας τους άξονες των βασικών θέσεων του ΚΚΕ για την Παιδεία, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα τη ρεαλιστική απαίτηση για «αποκλειστικά δημόσια Παιδεία γι' αυτές τις συνθήκες του συστήματος που ζούμε».
«Αν διεκδικούμε αυτό το σχολείο που υπάρχει και απλά να παραταθεί τρία χρόνια δεν κάνουμε τίποτα», σχολίασε η πρόεδρος του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων και η Αλ. Παπαρήγα απάντησε ότι το αίτημα για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά και ποιοτικό.
«Τι θέση έχει το ΚΚΕ για τα φροντιστήρια», ρώτησε μία εκπαιδευτικός. Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Για να τερματίσει ο βίος της παραπαιδείας πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρχει μεταβατική κατάσταση, να διοριστούν οι εκπαιδευτικοί στο δημόσιο σχολείο.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «μετά τα 18 το παιδί πρέπει να μπορεί να επιλέγει χωρίς κόμπλεξ και χωρίς εμπόδια απ' την τσέπη του. Μια κοινωνία έχει ανάγκη όλα τα επαγγέλματα». Και τόνισε: «Εμείς λέμε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο κοινωνικό ή της τσέπης. Να είναι μια επιλογή. Και επίσης λέμε και κάτι άλλο: τελειώνεις το πανεπιστήμιο, πρέπει να ξέρεις πού θα δουλέψεις. Σε μια κοινωνία προγραμματισμένη. Είσαι οδοντίατρος; Θα δουλέψεις στο τάδε νοσοκομείο, στο τάδε κέντρο υγείας. Αυτά ο σοσιαλισμός τα είχε λύσει».
«Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για το ενιαίο Λύκειο και τα επαγγελματικά λύκεια», ρωτήθηκε η Αλ. Παπαρήγα και εξήγησε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί ένα «ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο. Δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο να είναι ενιαίο σχολείο. Και όχι το ένα να επικαλύπτει το άλλο, τα μαθαίνεις στο δημοτικό τα ξαναμαθαίνεις στο γυμνάσιο. Να είναι μια συνέχεια. Από το κατώτερο στο ανώτερο. Από το νηπιαγωγείο, το οποίο για εμάς είναι διετές. Ενιαίο σχολείο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν, έχουν ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας». Και επισήμανε ότι ως ΚΚΕ «είμαστε εναντίον του διαφοροποιημένου σχολείου, αυτού που η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ λέει, δηλαδή ορισμένα μαθήματα για όλα τα παιδιά και από εκεί και πέρα καθορίζει η τοπική κοινωνία τι θα μαθαίνει κάθε παιδί». «Δηλαδή, άλλα θα αποφασίζει το Αιγάλεω, άλλα το Χαϊδάρι» για το πρόγραμμα διδασκαλίας των μαθητών, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η πρόταση για ενιαίο σχολείο αφορά σε «ενιαία προγράμματα διδασκαλίας».
«Μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλιά τους για να βγάλουν τεχνίτες - να το πω στη λαϊκή γλώσσα - άνεργους. Το όλο σύστημα θα θέλαμε όλοι αλλιώς να λειτουργήσει. Μόνιμοι εκπαιδευτικοί, να προσπαθήσουν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλιά τους για να βγάλουμε επαγγελματίες που θα βρουν αντίστοιχα θέσεις εργασίας», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Σιβιτανιδείου.
«Η μόρφωση - σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα - συνδέεται με την κοινωνική αποστολή της. Και μέσα εκεί βεβαίως είναι και το να βρεις δουλιά. Αλλά, δυστυχώς, η επιστήμη σήμερα, σε μεγάλο βαθμό δε διαμορφώνεται - πέρα από την προσπάθεια που κάνει κάθε επιστήμονας να υπηρετήσει το σύνολο - για να έχει κοινωνική αποστολή, αλλά για το κέρδος».
Νωρίτερα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Σιβιτανιδείου και εκπροσώπους των συλλόγων εκπαιδευτικών και εργαζομένων.