Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ
Μαθηματικά... τσέπης

«Ο υπολογιστής τσέπης είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να υπολογίζουμε τις μεγάλες και χρονοβόρες πράξεις εύκολα και γρήγορα. Ας πάρουμε στα χέρια μας έναν υπολογιστή τσέπης κι ας ανακαλύψουμε πώς λειτουργεί και πώς χρησιμοποιείται. Μπορείς να τον "ανοίξεις"; Πώς βλέπεις ότι έχει "ανοίξει"; Βεβαιώσου ότι εντόπισες τα παρακάτω πλήκτρα και ότι ξέρεις τι κάνουν (...)» Βιβλίο Μαθηματικών Στ' Δημοτικού, σελίδα 27, κεφάλαιο 10ο - «Η χρήση του υπολογιστή τσέπης».

Ολόκληρο κεφάλαιο αφιερώνεται στα μαθηματικά της έκτης τάξης προκειμένου να εξοικειωθούν οι μικροί μαθητές με το γνωστό κομπιουτεράκι, πριν καλά καλά κατανοήσουν τα μαθηματικά και τις πράξεις.

Με αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση μαθηματικής σκέψης από τα παιδιά του Δημοτικού, όλα τα βιβλία ουσιαστικά υποδεικνύουν τη χρήση υπολογιστή. Στο βιβλίο της Γ' τάξης, στην οποία ουσιαστικά ο μαθητής αρχίζει τις πράξεις, συναντά ασκήσεις που υποδεικνύεται από το βιβλίο να λυθούν με το κομπιουτεράκι, ακόμα και διαίρεση με το 10, το 100 ή το 1.000. «Ο Τοτός για να είναι σίγουρος, προτίμησε να κάνει τις πράξεις με τη σειρά στον υπολογιστή τσέπης που είχε», αναφέρεται στην εκφώνηση ενός από τα προβλήματα στη σελίδα 23 του βιβλίου της Στ' τάξης.

Οπως παρατηρούν εκπαιδευτικοί, την ίδια στιγμή που στα βιβλία αυτά δεν υπάρχει μέριμνα για τη μάθηση της προπαίδειας από το μαθητή, υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στο βιβλίο για το ποιο κουμπί σβήνει την οθόνη του υπολογιστή τσέπης. Η προπαίδεια, οι πράξεις, η λογική και η μεθοδολογία τους δε θεωρούνται τόσο σημαντικές, μπροστά στην ανάγκη να περάσει μέσα από τα νέα σχολικά βιβλία η λογική της «διαχείρισης πληροφοριών» και στα μαθηματικά.

Πρόκειται για μια ακόμα εκδήλωση του σχολείου των «δεξιοτήτων» που θέλουν να οικοδομήσουν, στο οποίο η πραγματική γνώση, το ενδιαφέρον και η αγάπη για αυτή από την πλευρά των μαθητών υποκαθίσταται από υποδείξεις για το πώς να επιλύσουν ένα πρόβλημα, χωρίς να το έχουν κατανοήσει.

Δεν είναι καταδικαστέα η τεχνολογία και η χρήση της, ωστόσο ο ρόλος του σχολείου είναι να γνωρίσει στα παιδιά τούς βασικούς κανόνες και στη συνέχεια με βάση αυτούς να τη χρησιμοποιούν και όχι να καλλιεργεί την αντίληψη ότι αφού υπάρχουν κομπιουτεράκια, δε χρειάζεται να ασχοληθούν...

Ισως πάντως να είναι και σημαδιακή η διαθεματική εργασία που προτείνει το τετράδιο εργασιών για το αντίστοιχο κεφάλαιο που αναφέρεται στη χρήση του υπολογιστή τσέπης. Το θέμα της είναι «Η χρησιμότητα του ύπνου στη ζωή μας. Τι είναι η χειμερία νάρκη;» (Τετράδιο Εργασιών ΣΤ, τεύχος α, σελίδα 26).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org