Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ για τα βακούφια

Ενα από τα προβλήματα που εξακολουθεί να υπάρχει για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι το θέμα της διαχείρισης και φορολόγησης των βακουφιών (κληροδοτήματα). Οπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα δημοσιεύματα, εξαιτίας της στάσης που κράτησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), τα βακούφια κινδυνεύουν να χάσουν το χαρακτήρα τους και να περιέλθουν στο ελληνικό δημόσιο και σε οποιονδήποτε ιδιώτη, με τις ανάλογες συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Κι αυτό διότι η φορολόγησή τους γίνεται με την προβλεπόμενη φορολογία για τα ΝΠΙΔ και όχι αυτή των κοινωφελών ιδρυμάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωσή τους. Ετσι, σήμερα σχεδόν το 1/3 των βακουφιών είναι υποθηκευμένα στο ελληνικό δημόσιο.

Την ίδια ώρα, δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο σχετικός νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 για εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφιών. Ετσι, μέχρι και σήμερα οι διαχειριστικές επιτροπές - μία για κάθε βακούφι - διορίζονταν προηγουμένως από τις νομαρχίες και τα τελευταία χρόνια από την περιφέρεια.

Το ΚΚΕ, στις θέσεις του για τη μειονότητα και τα προβλήματά της, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, υποστηρίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής και τυπικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μειονότητας, την ισότιμη συμμετοχή της στην παραγωγική και κοινωνική διαδικασία χωρίς διακρίσεις σε βάρος της.

Η πρόταση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, και εξακολουθεί να ισχύει, στόχο είχε την άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης αλλά και την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Ετσι πρότεινε:

-- Να καταργηθεί ο νόμος 1091/80 και να συνταχθεί καινούριος, στην κατεύθυνση της αυτοδιοίκησης των βακουφιών και της εφαρμογής γι' αυτά όσων ισχύουν για τα υπόλοιπα κοινωφελή ιδρύματα.

-- Αμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα της διοίκησης των βακουφιών, με προκήρυξη εκλογών, όπως ορίζει ο νόμος.

-- Να εκλέγεται μία διαχειριστική επιτροπή σε κάθε πόλη για όλα τα βακούφια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ