Τετάρτη 31 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Προγράμματα εξαπάτησης

Μπορεί το έργο αυτό να το έχουμε ξαναδεί, το έχει ζήσει ο λαός στο πετσί του επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και το ζει σήμερα με την κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο το φυλάνε ως εφτασφράγιστο μυστικό. Πρόκειται για το «νέο» κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, η διαδικασία κατάρτισής του γίνεται με την τήρηση των... κανόνων συνωμοτικότητας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, οι εμπλεκόμενοι στη σύνταξή του γνωρίζουν μόνο τις δικές τους εισηγήσεις και δεν έχουν πρόσβαση στις προτάσεις των άλλων τομέων.

Ο λόγος για τον οποίο τηρείται η διαδικασία αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και μια ομολογία. Το όλο κλίμα μυστικότητας αποδίδεται στον κίνδυνο διαρροής του προγράμματος και στον κίνδυνο κλοπής του. Αλήθεια γιατί και ποιος να «κλέψει» από το ΠΑΣΟΚ το Πρόγραμμά του; Εδώ εμμέσως πλην σαφώς εννοούν την κυβερνητική πλευρά! Δηλαδή ομολογούν οι ίδιοι την ταύτιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Προφανώς τέτοιος κίνδυνος δε θα υπήρχε εάν είχαν αντίθετους πολιτικούς προσανατολισμούς. Αλλά το ΠΑΣΟΚ όσο κι αν πασχίζει να δείξει φιλολαϊκό προσωπείο για να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στην αντιλαϊκή πολιτική, ούτε αυτό δεν μπορεί να καταφέρει.

Οταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση τότε η ΝΔ «διαμαρτυρόταν» γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της «έκλεβε» το πρόγραμμά της. Της «έκλεβε» την πολιτική ενσωμάτωσης στα ιμπεριαλιστικά κέντρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Της έκλεβε την αντιλαϊκή πολιτική συρρίκνωσης των λαϊκών εισοδημάτων, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, την πολιτική επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα. Της έκλεβε την πολιτική ενίσχυσης των κερδών της πλουτοκρατίας, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Το σκηνικό αυτό επί ημερών κυβέρνησης της ΝΔ επαναλαμβάνεται με αντιστροφή των ρόλων.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ «φοβάται κλοπή» από την κυβέρνηση. Βέβαια η διαμάχη για την πατρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, απέβλεπε και αποβλέπει στον αποπροσανατολισμό του λαού, ώστε να μην βλέπει την ταύτιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις βασικές πολιτικές επιλογές τους. Την ίδια ώρα η αντίληψή τους περί πολιτικής και προγραμμάτων είναι ουσιαστικά ένα παιχνίδι στις πλάτες του λαού. Δηλαδή ποιος θα προλάβει πρώτος να παραμυθιάσει τα λαϊκά στρώματα και να τους πουλήσει τα φύκια της πολιτικής του για μεταξωτές κορδέλες.

Αυτή η αγωνία και των δύο δείχνει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Δεν έχουν να παρουσιάσουν πολιτική πρόταση, που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων, των νέων, των λαϊκών στρωμάτων ευρύτερα, που εδώ και δεκαετίες βιώνουν τις ίδιες πολιτικές, είτε με μπλε, είτε με πράσινο, περιτύλιγμα. Ετσι, περιορίζονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και σε πόλεμο προπαγάνδας με μοναδικό στόχο τη λαϊκή συναίνεση για τη νομή της εξουσίας από τον ένα ή τον άλλο πόλο του δικομματισμού.

Η στρατηγική τους είναι αντίθετη από την αναζήτηση λύσεων υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτός ο φαύλος κύκλος της χειραγώγησης του λαού σε ένα παιχνίδι που είναι στημένο σε βάρος του, με πρωταγωνιστές τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα, πρέπει και μπορεί να σπάσει με την αποκάλυψη της απάτης και τη λαϊκή ενεργοποίηση για την αποφασιστική πολιτική καταδίκη και των δύο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ