Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πίεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν και στο Κόσσοβο
Associated Press |
ΝΑΤΟική «εαρινή επίθεση» σχεδιάζουν οι ΗΠΑ και απαιτούν τη συμβολή των «πρόθυμων συμμάχων» τους |
Οπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη ο «Ρ», η Αθήνα έχει ήδη υποσχεθεί να ενισχύσει τις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με επιστήμονες και υπαλλήλους του Δημοσίου, με φορητό οπλισμό και περίπου 800.000 ευρώ. Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για έξι ακόμη μήνες την παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής μονάδας Υγειονομικού στην Καμπούλ.
Χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε στους ομολόγους της τη στρατηγική, αλλά και τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Βασική απαίτηση των Αμερικανών είναι η ενίσχυση των μάχιμων μονάδων, αλλά και η λήψη πολιτικών και οικονομικών μέτρων, με τα οποία, όπως ελπίζουν, θα περιοριστεί η επιρροή των Ταλιμπάν.
Μετά το τέλος της χτεσινής Συνόδου, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισήμανε την πεποίθηση όλων των μελών της Συμμαχίας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιτύχει στην αποστολή της για ένα σταθερό και ασφαλές Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες προς όφελος του αφγανικού λαού και ειδικά σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό τομέα, την παιδεία, την υγεία και την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν με την ακόλουθη στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση:
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε πως τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν την αποφυγή τυχόν προβλημάτων, μετά την κατάθεση των προτάσεων Αχτισάαρι σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. Προς το παρόν αναμένονται τα αποτελέσματα της Ομάδας Επαφής (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία), μετά τις προτάσεις που κατέθεσε χτες ο Μ. Αχτισάαρι.
Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ σημείωσε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο (KFOR) θα πρέπει να παραμείνει στους 17.000 στρατιώτες.