Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Μην κοιτάς όπου δείχνει το δάχτυλο

Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Του ΣΤΑΘΗ από την «Ελευθεροτυπία»
Τι ακριβώς θέλουν να ξεκαρφώσουν; 'Η, τόσο πολύ τους άρεσε, που δεν κρατιούνται και θέλουν οπωσδήποτε να πείσουν και τους υπόλοιπους ότι να που, επιτέλους, εμφανίστηκε και μια «σοβαρή επαναστατική οργάνωση».

Το ξεκάρφωμα έχει διάφορες μορφές: Καταγγέλλεις κάτι για να το στηρίξεις, αποκαλύπτεις, δήθεν, για να στρώσεις δρόμο στο δικό σου σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να διαβάζονται αντίστροφα τα ξεκαρφώματα, όταν τουλάχιστον γίνονται αντιληπτά.

Το σύνολο, σχεδόν, του χτεσινού Τύπου δίνει την εντύπωση ότι επιχειρεί ένα ξεκάρφωμα, σε βαθμό που να αναρωτιέσαι: Στο ίδιο καφενείο αντέγραψαν τα σκονάκια; Ασε που ο, σε άλλες εποχές, υπέρμαχος της γραμμής «δε γράφουμε λέξη για τους τρομοκράτες» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αφιέρωσε έξι ολόκληρες σελίδες, για να συνδέσει τις «εικόνες αναρχίας» στους δρόμους της πόλης, με τις «μπαρούφες» της προκήρυξης. Αλλο ένα δισέλιδο στα ΝΕΑ, που την προηγουμένη είχαν και ολόκληρη την προκήρυξη, ενώ, στο αδερφό μαγαζί, ο John αφιερώνει όλο του το άρθρο στο πόσο άχρηστες είναι οι «μπαρούφες».

Πρώτη ανάγνωση: Αθώα εντελώς, διαπιστώνει απλά ο αναλυτής ότι ο Ε.Α. δηλώνει στις υπόλοιπες ομάδες πως είναι ηγεσία του κινήματος.

Δεύτερη ανάγνωση: Ο αναλυτής δείχνει - υποβάλλει στους αναγνώστες τον άξιο που πρέπει να ηγείται. «Φτου κακά», δηλαδή, άμα τον συνεχίσεις τον συνειρμό κι αρχίσεις να αναρωτιέσαι ποιος έγραψε την προκήρυξη, που σημαίνει ποιος θέλει να ξεμπερδεύει τόσο ανώδυνα με το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Οφείλουμε, πάντως, να ομολογήσουμε ότι είναι όλοι τους διαβασμένοι. Κάποτε πέρναγε το παραμύθι «κακή Αμερική, καλή Ευρώπη». Τώρα μετατρέπεται σε «κακή Αμερική, φουκαριάρα - υποτελής Ευρώπη». Προς θεού, μη δείξουμε τις καπιταλιστικές ενώσεις ως ένα και το αυτό: Δηλαδή ιμπεριαλισμό, γιατί ανοίγουμε άλλη πληγή... ενώ με μια «ανάλυση» τύπου Ε.Α. ξεχαρμανιάζεις... εγκλωβίζεις, που σημαίνει, John, χρήσιμη η μπούρδα.

άσχετο: «Σημάδια κόπωσης» λέει, παρουσιάζουν τα δάνεια. Τι να κάνουν δηλαδή οι άνθρωποι, αφού χρωστάνε ως και τα εγγόνια τους...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ