Σάββατο 27 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αγώνας ή «επιστολές»;

Το άμεσο ασφαλιστικό πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων αφορά το Προεδρικό Διάταγμα 258/05, σχετικά με τον Κανονισμό Συντάξεων του ΟΑΕΕ, του νέου Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΤΑΕ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ). Το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει: Μείωση των συντάξιμων αποδοχών για τους νέους συνταξιούχους, επιπρόσθετη αύξηση εισφορών, επιδείνωση των προϋποθέσεων για τους ασφαλισμένους και πριν το 1993. Η πολύ σοβαρή αυτή εξέλιξη - που επιβεβαιώνει ξανά τον μονότονα αντιασφαλιστικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής - έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, οι οποίοι: Επωμίζονται κάθε χρόνο αύξηση της εισφοράς πολλαπλάσια του πληθωρισμού, έχουν ιδιαίτερα χαμηλές συντάξεις, περιορισμένες παροχές, μερικοί από αυτούς στέλνονται και στη φυλακή επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την ίδια τους την ασφάλιση. Κι όλα αυτά τα προβλήματα εντάσσονται, βεβαίως, στο γενικότερο ασφαλιστικό πρόβλημα, όπως έχει διαμορφωθεί με τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα τελευταία χρόνια.

Η μέχρι τώρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η πραγματικότητα της συνεχούς μείωσης της κρατικής συμμετοχής στα έσοδα των Ταμείων τους, η προοπτική περαιτέρω ανατροπών προς αυτές τις κατευθύνσεις, είναι κάτι παραπάνω από δυσάρεστα γεγονότα κι ενδεχόμενα. Εάν δεν υπάρξει ικανή αντίδραση, είναι θέμα χρόνου η επιβολή σκληρότερων μέτρων. Κι αυτό, που είναι πασιφανές για οποιονδήποτε, γεννάει το εύλογο ερώτημα για τους ΕΒΕ. «Τι κάνουμε;». Στο ερώτημα αυτό οι ηγεσίες της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ απαντούν με διάφορους τρόπους. Στο βαθμό που δε συμφωνούν με ορισμένες ρυθμίσεις (αν και τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των τελευταίων ετών τις υποδέχτηκαν με «ανοιχτές αγκάλες») βάζουν το συνδικαλιστικό κίνημα στην εξής δοκιμασία: Επιστολές. Ξανά επιστολές. Συμφωνία για διάλογο. Συμμετοχή σε διάλογο. Δεσμεύσεις από τους κυβερνώντες. Αθέτηση δεσμεύσεων. Επιστολές διαμαρτυρίας. Ημερίδα. Πρόσκληση σε διάλογο. Διαμαρτυρία για τη μη πραγματοποίηση διαλόγου. Συνέντευξη Τύπου. Ενημέρωση των ΕΒΕ. Συζήτηση. Επιστολές, διάλογος, κ.ο.κ.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη όψη των πραγμάτων, κόντρα στην απραξία, στην ουσιαστική συμπόρευση με την αντιασφαλιστική πολιτική, στη σπατάλη χρόνου. Αύριο, Κυριακή, μια σειρά από Ομοσπονδίες των ΕΒΕ, εν ενεργεία και συνταξιούχων, συγκαλούν σύσκεψη για τη δημιουργία ενός αγωνιστικού συντονιστικού οργάνου και τη διαμόρφωση αγωνιστικού προγράμματος. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, στο θέατρο «ΔΙΑΝΑ», η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) πραγματοποιεί συγκέντρωση ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και συνολικά στο αντιασφαλιστικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και σε όσα απεργάζονται ΕΕ- κυβέρνηση-βιομήχανοι, συνεπικουρούμενοι από τους συμμάχους τους σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Η ΟΒΣΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των βιοτεχνών όπως και άλλων κλάδων των ΕΒΕ, καθώς η συνέπειά της σε θέσεις και δράσεις έχει αποδειχτεί. Βασίζεται σε μια απλή αλήθεια: Μόνο οι μαζικοί κοινωνικοπολιτικοί αγώνες σε συντονισμό με όσους πλήττονται από τις ασκούμενες πολιτικές μπορούν να βάλουν εμπόδια και κάτω από ορισμένες συνθήκες να αποτρέψουν την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής ή μέρους της. Στημένοι «διάλογοι» και φραστικές διαμαρτυρίες, που «ροκανίζουν» το χρόνο υπέρ των κυβερνώντων, είναι τακτικές εξαπάτησης. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την επιλογή των ίδιων των ΕΒΕ: Αγώνας ή «επιστολές»;


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ