Από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΠΣΟ στο Συνέδριο
Η ενίσχυση του διεθνισμού και της εργατικής αλληλεγγύης, ανάμεσα στους εργάτες όλου του κόσμου, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) Γιώργος Μαυρίκος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου. Σήμερα, γίνεται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο συντονισμός και η συμπαράσταση ανάμεσα στα ταξικά κινήματα σε κάθε χώρα, ακριβώς επειδή τα προβλήματα είναι κοινά, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν δύο γραμμές.
Η μία - εξήγησε - εκφράζεται από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία - ΔΣΟ (συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες) που αποτελεί μηχανισμό του κεφαλαίου. Είναι η οργάνωση που στήριξε το Ισραήλ στον πόλεμο ενάντια στο λαό του Λιβάνου, είναι η συνέχεια της Διεθνούς των Ελεύθερων Συνδικάτων, η οποία - όπως σημείωσε χαρακτηριστικά - ήταν στο πλευρό των Αμερικανών όταν έκαναν τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ήταν στη Χιλή με τον Πινοσέτ ενάντια στον Αλιέντε, ήταν με τους δικτάτορες στη διάρκεια της χούντας εδώ στην Ελλάδα, είναι εκείνοι που σήμερα στο Ιράκ στηρίζουν τον κατοχικό στρατό.
Και από την άλλη πλευρά είναι η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η οποία μέσα από τις δυσκολίες που γεννά ο προσωρινός αρνητικός συσχετισμός στο διεθνές κίνημα συνεχίζει τον αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, πάντα στο πλευρό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο ΓΓ της ΠΣΟ αναφέρθηκε στους αγώνες που γίνονται αυτή την περίοδο σε όλον τον κόσμο, στην Ινδία, στη Γουινέα, στο Εκουαδόρ, στη Λατινική Αμερική, στην Ασία και την Ευρώπη, τονίζοντας ότι, για την εργατική τάξη, τα προβλήματα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν την ίδια ποιότητα, την ίδια κατεύθυνση. Καταλήγοντας, ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στον ύποπτο ρόλο που παίζουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, προσπαθώντας να βάλουν στο περιθώριο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.