Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στις μυλόπετρες της διαρκούς αξιολόγησης

Εξετάσεις «πιστοποίησης» και «σεμινάρια» προστίθενται στα όπλα των τραπεζιτών για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων

Αποσπάσματα από τη σχετική εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας
Αποσπάσματα από τη σχετική εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας
Διά βίου κατάρτιση, συνεχής «αξιολόγηση», εργαζόμενοι δύο κατηγοριών, απόλυτα υποταγμένοι στις εργοδοτικές ορέξεις, είναι μερικές μόνο από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τους εργαζόμενους η υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) που υποχρεώνει στην πιστοποίηση των ικανοτήτων των εργαζομένων στις Τράπεζες τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Στην απόφαση (ΦΕΚ 1114/2006) ορίζεται ότι οι τράπεζες πρέπει να απασχολούν «μόνο πρόσωπα τα οποία διαθέτουν Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Επάρκειας» (άρθρο 2). Το Πιστοποιητικό θα χορηγείται από την Τράπεζα της Ελλάδας, «εφόσον το υποψήφιο πρόσωπο έχει επιτύχει στις Εξετάσεις Πιστοποίησης (...) ή έχει συμμετάσχει με επιτυχία σε Σεμινάρια...» (άρθρο 4) ή είναι κάτοχοι συγκεκριμένων τίτλων ή ισοδύναμων αναγνωρισμένων πιστοποιητικών (άρθρο 15).

Οι εξετάσεις θα γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο από την «Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ Συμμετοχών» και το Ελληνικό Τραπεζικό Ινστιτούτο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Ομως τις εξετάσεις μπορούν να διενεργούν και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με την ΤτΕ, είτε απευθείας είτε αναθέτοντας τη διενέργειά τους σε σχετικό με το αντικείμενο ελληνικό ΑΕΙ ή σε άλλον εκπαιδευτικό φορέα αντίστοιχης κατεύθυνσης (άρθρο 11). Αντίστοιχα, τα σεμινάρια θα διενεργούνται «τουλάχιστον δύο φορές κατ' έτος» (άρθρο 16). Αξίζει να σημειωθεί ότι φραστικές ασάφειες στην απόφαση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόστος των σεμιναρίων και εξετάσεων να επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σε πρώτη φάση δε θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω και η πιστοποίηση θα δοθεί «εφόσον οι υποψήφιοι πληρούν τα ελάχιστα εχέγγυα προσωπικής αξιοπιστίας» και διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα (τίτλοι σπουδών, χρόνος υπηρεσίας).

Πολλαπλές στοχεύσεις

Αν και με βάση το κείμενο της απόφασης δίνεται η εντύπωση ότι η διαδικασία πιστοποίησης αφορά μόνο σε στελέχη των Τραπεζών, εγκύκλιος της Αγροτικής Τράπεζας (Αρ. 242, 21/12/2006) κάνει καθαρό ότι αφορά σε όλους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «κρίνεται σκόπιμο η Τράπεζα να αιτηθεί άμεσα την πιστοποίηση, όσο το δυνατόν περισσότερων υπαλλήλων της στο δίκτυο» και πιο κάτω καλεί να πιστοποιηθεί άμεσα το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι τις 17 Ιούλη 2002. Ανάμεσα στις ειδικότητες που καλεί είναι αυτή του ταμία, του κεντρικού ταμία, του υπαλλήλου εισαγωγών - εξαγωγών, του υπαλλήλου εξυπηρέτησης πελατείας και εργασιών και άλλοι.

Στην ίδια εγκύκλιο αποκαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό ο αντεργατικός χαρακτήρας της όλης διαδικασίας. Υπογραμμίζεται ότι το Πιστοποιητικό «θα αποτελεί εφεξής αναγκαία προϋπόθεση για διατήρηση ενός στελέχους σε συγκεκριμένο ρόλο στο κατάστημα, επαγγελματική εξέλιξη ενός στελέχους σε ανώτερα ιεραρχικά επίπεδα, ύπαρξη ευελιξίας στην εναλλαγή ρόλων σε μετέπειτα φάση». Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος εργαζόμενος δεν πάρει το πιστοποιητικό, θα χάσει τη θέση που κατέχει, δε θα εξελίσσεται βαθμολογικά, ενώ το πιστοποιητικό που παραπέμπει στη διά βίου κατάρτιση θα δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να αλλάζει το αντικείμενο εργασίας του εργαζόμενου κατά πώς προστάζουν τα κέρδη της. Ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο εργοδότης να απολύει όποιον δεν κρίνεται ικανός κάθε φορά μέσω της διαδικασίας πιστοποίησης.

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων

Στην απόφαση προβλέπεται και μια δεύτερη κατηγορία εργαζομένων, το ασκούμενο προσωπικό (άρθρο 17) που μπορεί να είναι τετραπλάσιο - μέχρι και το οκταπλάσιο σε ορισμένες περιπτώσεις - των εργαζομένων με πιστοποίηση και που θα πρέπει μέσα σε 18 μήνες μετά την έναρξη της απασχόλησής του να δώσει εξετάσεις ή να συμμετέχει στα σεμινάρια. Αν αποτύχει «παύει να απασχολείται στην παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών μέχρις ότου και εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις ή Σεμινάρια Πιστοποίησης» (άρθρο 18). Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να του αλλάζει αντικείμενο εργασίας ή και να τον απολύσει.

Γενικότερα, το ασκούμενο προσωπικό θα είναι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο εργασίας με το πιστοποιημένο προσωπικό, αλλά με χειρότερες συνθήκες και θα χρησιμοποιείται ως «Δούρειος Ιππος» για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων. Αλλωστε, και το προσωπικό που έχει πιστοποιηθεί θα καλείται σε τακτά χρονικά διαστήματα να επαναξιολογηθεί και σε περίπτωση αποτυχίας μπορεί να πέφτει στην κατηγορία του ασκούμενου προσωπικού, κάτι που πάντως δε διευκρινίζεται.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ