Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στοχευμένη προπαγάνδα

Οσο συνεχίζονται και ενισχύονται οι αγώνες, σε μέτωπα όπου προωθούνται αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως, π.χ., στην Παιδεία, τόσο δυναμώνουν σε ένταση και οι φωνές που επιχειρούν να συκοφαντήσουν, να υπονομεύσουν, έως και να τρομοκρατήσουν τα τμήματα του λαού και της νεολαίας που κινητοποιούνται. Στελέχη της κυβέρνησης, για παράδειγμα, μιλούν για «μειοψηφίες» που κινητοποιούνται, υπονοώντας ότι η πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, εφόσον δε βγαίνει στους δρόμους, συμφωνεί πλήρως με την πολιτική παράδοσης της εκπαίδευσης στους ιδιώτες. Εννοούν, ταυτόχρονα, ότι πρώτη δύναμη στους φοιτητικούς συλλόγους παραμένει η κυβερνητική παράταξη, η ΔΑΠ, παρόλο που για τα θέματα που είναι στην επικαιρότητα οι θέσεις της δεν πείθουν παρά ελάχιστους φοιτητές, όπως προκύπτει από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων.

Εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και διάφοροι κονδυλοφόροι υπερασπιστές του συστήματος αναμασούν συνεχώς ότι αυτοί που κινητοποιούνται δε θέλουν να αλλάξει τίποτα στην εκπαίδευση, ότι υπερασπίζονται τάχα τα σημερινά πανεπιστήμια, που είναι κατάφωρα υποβαθμισμένα, γι' αυτό και οι απόφοιτοί τους δε βρίσκουν δουλιά. Θέλουν επομένως αναβάθμιση, την οποία θα κατακτήσουν όταν εφαρμοστούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως σε όλη την Ευρωένωση. Αν δεν εφαρμοστούν, τότε τα ιδρύματα αυτά δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Και αυτό θα αποβεί σε βάρος της ανάπτυξης και των πτυχίων. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, χρεώνουν στο κίνημα τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την υποβάθμιση της εκπαίδευσης, διαστρεβλώνοντας πλήρως τις θέσεις φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι παλεύουν για ένα πανεπιστήμιο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών κι όχι του κεφαλαίου. Είναι προφανές ότι αυτό το αίτημα δεν ικανοποιείται με τα σημερινά πανεπιστήμια, αλλά αυτό καθόλου δε σημαίνει υπεράσπιση της σημερινής κατάστασης, το αντίθετο μάλιστα.

Η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όμως, στόχο έχει να χτυπήσει, να διαστρεβλώσει, να εξαφανίσει ακριβώς αυτό το αίτημα. Θέλουν η ανάγκη αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση να ταυτιστεί με τις δικές τους αναδιαρθρώσεις, δηλαδή με τις ανάγκες του κεφαλαίου, ενώ τη διεκδίκηση των αναγκών του λαού στη μόρφωση την ταυτίζουν με τη συντήρηση και τη στασιμότητα. Φτάνουν στο σημείο όχι μόνο να συκοφαντούν, αλλά και να προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το κίνημα με προβοκάτσιες στις κινητοποιήσεις που τις χρεώνουν στους διαδηλωτές και στο άσυλο. Φωτογραφίζουν, δηλαδή, τα πανεπιστήμια και το κίνημα ως ...άντρα εγκληματικότητας!

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τα ψέματα και την τρομοκρατία προσπαθούν να ανακόψουν τη δυναμική του κινήματος, να εμποδίσουν τη μαζικοποίησή του, ώστε να αρθούν τα εμπόδια στο δρόμο για την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που ιδιωτικοποιούν και υποβαθμίζουν την εκπαίδευση. Μέχρι τώρα, όμως, δεν τα καταφέρνουν όπως θα ήθελαν, οι αγώνες έχουν βάλει εμπόδια κι έχουν καθυστερήσει την εφαρμογή της πολιτικής τους. Σ' αυτή την αναμέτρηση, βεβαίως, η αστική τάξη έχει στα χέρια της πολύ περισσότερα προπαγανδιστικά μέσα. Γι' αυτό και η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι διαρκής και ρωμαλέα, γι' αυτό πρέπει η εργατική τάξη, όλος ο λαός να μπει μπροστά στους αγώνες που γίνονται για τη διεκδίκηση των δικών του συμφερόντων, να μην υποκύψει στην προπαγάνδα που στόχο έχει τελικά να τσακίσει τα δικαιώματά του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ