Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ρόλος σε νεοταξίτικα σχέδια

«

Η Ελλάδα διεκδικεί ηγετικό ρόλο στο χώρο των Βαλκανίων, γιατί έχει συμμετάσχει ενεργά (και στρατιωτικά) και ξόδεψε πολλά για τη "σταθερότητα" της περιοχής, έχει μεγάλα "επενδυμένα" συμφέροντα», αλλά και γιατί συμμετέχει πρόθυμα στις ανά τον κόσμο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα που μετέφερε προς τους «συμμάχους» ο Κ. Καραμανλής προχτές από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δείχνοντας ταυτόχρονα και ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που Ελληνας πρωθυπουργός εκφράζει μεγαλεπήβολα σχέδια επέκτασης της δράσης του κεφαλαίου στην «ενδοχώρα» των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας. Επιβεβαιώνει όμως ότι πρόκειται για σταθερή - στρατηγική επιδίωξη της εγχώριας πλουτοκρατίας, που αφορά τον τρόπο συμμετοχής της στη λεηλασία και τη μοιρασιά της λείας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται σε όλες τις χώρες της, επιδιώκοντας να δημιουργήσει «περιβάλλον ασφάλειας» στην απρόσκοπτη δράση των πολυεθνικών. «Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ενεργό, πολυδιάστατη και εποικοδομητική παρουσία σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», διακήρυξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, φυσικά στο όνομα της «ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Το είπε πιο ωμά η Ντόρα Μπακογιάννη σε επιχειρηματική εκδήλωση την περασμένη Κυριακή: «Η Ελλάδα κατέχει σήμερα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής». Η υπουργός Εξωτερικών δε δίστασε να διακηρύξει ότι ύψιστος στόχος της εξωτερικής πολιτικής είναι η προώθηση των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων: «Θέλουμε -και το πετυχαίνουμε ήδη - με την πολιτική μας να ανοίξουμε δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και ξένες μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της διεθνούς της ισχύος», τόνισε.

Αυτός ήταν και ο απώτερος στόχος της πρόσφατης βαλκανικής περιοδείας του Κ. Καραμανλή - της δεύτερης στη διάρκεια της θητείας του. Παραμονές των εκλογών στη Σερβία, ο πρωθυπουργός παρενέβη υπέρ του πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν τον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό», ενώ έμμεσα πλην σαφώς υπέδειξε την αποδοχή της λύσης του «ανεξάρτητου» Κοσσόβου. Το γεγονός ότι προσπάθησε να κρατήσει μια φραστική ισορροπία, τασσόμενος υπέρ μιας λύσης που να είναι «αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», έχει να κάνει και με τα οικονομικά συμφέροντα που ήδη έχουν «τοποθετηθεί» στη Σερβία. Από την άλλη, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό έχει «ξεχάσει» να κάνει οιαδήποτε αναφορά στην άλλοτε πάγια θέση του για «μη αλλαγή των συνόρων»...

Η επιθετική αυτή πολιτική έχει επιπτώσεις και στο Κυπριακό, που η κυβέρνηση της ΝΔ ολοένα και περισσότερο δείχνει να αντιμετωπίζει ως «βραχνά», από τον οποίο πρέπει να απαλλαγεί. Αυτός είναι και ο λόγος που έσπευσε να επικροτήσει το «νέο πλαίσιο» που ορίζεται από την εμπλοκή της ΕΕ σε «μια συνολική λύση»... Αλλά πάνω απ' όλα είναι πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων, επομένως σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού της Ελλάδας και των χωρών της διείσδυσης του κεφαλαίου, αφού εντείνει την εκμετάλλευση και τη ληστρική επιδρομή τους.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ