Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Είναι πολλά τα λεφτά...

Πανέτοιμες να κλιμακώσουν την εισβολή τους στο σύστημα Παιδείας, εμφανίζονται οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι οι εταιρείες αυτές εμφανίζουν συνεχή αύξηση των ποσοστών της κερδοφορίας τους. Οπως προκύπτει από έρευνα της HELLASTAT, που δημοσιοποιήθηκε χτες, τα περιθώρια κέρδους τους αυξήθηκαν από το 34% το 2004, στο 36% το 2005. Με δεδομένο ότι τα μέσα ποσοστά κέρδους στους κλάδους των υπηρεσιών συνολικά κυμαίνονται στο 30-31%, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο τομέας της εκπαίδευσης, ακόμα και από τη σκοπιά της επένδυσης κεφαλαίων και μόνο, αναδεικνύεται σε μια πρώτης τάξεως προσοδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο.

Ο τζίρος των εταιρειών του κλάδου, που το 2005 ήταν 357 εκατομμύρια ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Την ίδια χρονιά η λειτουργική κερδοφορία τους αυξήθηκε κατά 32,4%. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ τα επίσημα καθαρά κέρδη του συνόλου των εταιρειών το 2004 άγγιξαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, το 2005 υπερτετραπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 4,1 εκατομμύρια.

Η περίοδος που διανύουμε, κατά την έκθεση, είναι «ιδιαίτερα κρίσιμη» στο φόντο της επιδιωκόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ εξετάζοντας τα διάφορα κόλπα που κάνουν οι εταιρείες για να προσελκύσουν πελάτες, διατυπώνεται η άποψη ότι... «ο κλάδος εκπαίδευσης δείχνει ικανότερος από ποτέ να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς και να προσαρμόζει κατάλληλα το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ