Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ
Μαζική συσπείρωση και κινητοποίηση

Από το Πολυτεχνείο έως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το μήκος της πορείας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Μία μεγάλη και μαχητική πανεκπαιδευτική πορεία πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη από χιλιάδες διαδηλωτές, που διατράνωσαν την άρνησή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στο νέο νόμο - πλαίσιο και στους τέσσερις αντιδραστικούς νόμους (για ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ, Αξιολόγηση, Διεθνές Πανεπιστήμιο) που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κλιμακώνοντας τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο απ' το χέρι, μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι» έγραφε το τεράστιο πανό, που κρατούσαν στα χέρια τους είκοσι φοιτήτριες στην κεφαλή της πορείας. Από πίσω τους συγκροτείται πυκνό πλήθος από 30 φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, που είναι σε κατάληψη, τους 6 σπουδαστικούς συλλόγους του ΤΕΙΘ, εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακούς δασκάλους και τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Το μήκος της πορείας απλώνεται από το Πολυτεχνείο έως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας! Οι διαδηλωτές καλούν από την ντουντούκα τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις και να συντονιστούν με τους υπόλοιπους συλλόγους. Μία δυναμική πορεία βγαίνει από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κι ενσωματώνεται στη διαδήλωση.

Η πορεία κατευθύνεται στη Λεωφόρο Στρατού κι από εκεί στην οδό Τσιμισκή. Το σώμα της πορείας σταματάει σε τρεις διαφορετικούς σταθμούς, στην ΕΡΤ3 για μία συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη μονόπλευρη κυβερνητική προπαγάνδα, στο αμερικάνικο προξενείο ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς και, τέλος, στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, όπου κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με σύνθημα: «Εξω οι εταιρείες από τις σχολές. Παιδεία για τις ανάγκες της κοινωνίας».

Η πορεία έληξε στο χώρο του ΑΠΘ από όπου και ξεκίνησε, αφού πρώτα οι διαδηλωτές έκαναν μαζική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στις άλλες πόλεις

Μαζική και μαχητική πανδημοκρίτεια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με συμμετοχή φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων από την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη και την Καβάλα. Στην Κοζάνη οι σπουδαστές έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο ΤΕΙ, κλείνοντας για αρκετή ώρα το δρόμο.

Στη Λάρισα, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Βιοχημείας, μαζί με σπουδαστές του ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Στο Βόλο, φοιτητές του Πανεπιστημίου, μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς, συγκεντρώθηκαν στο «Θόλο» κι από εκεί, με πορεία, κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία Μαγνησίας.

Στην Καρδίτσα, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έφτασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και συνενώθηκαν με τους αγωνιζόμενους αγρότες, που συμμετείχαν, με τα τρακτέρ τους, στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αγώνας για την Παιδεία δεν είναι υπόθεση μόνο του σπουδαστικού κινήματος, αλλά και του αγροτικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος, είναι υπόθεση όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού.

Με παγκρήτια συγκέντρωση χτες το μεσημέρι στο Ηράκλειο, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές και σπουδαστές απ' ολόκληρη την Κρήτη, ύστερα από αποφάσεις συλλόγων και των συντονιστικών τους σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας (όπου συναντήθηκε με παγκρήτια πορεία των συνταξιούχων όλων των ταμείων) και από κει ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν χτες στην Πάτρα, πρωί και βράδυ, φοιτητές, μαθητές και καθηγητές και με προμετωπίδα το πανό των φοιτητικών συλλόγων που έγραφε: «Παλλαϊκός συναγερμός. Η αναθεώρηση του άρθρου 16 δε θα περάσει». Ενα νέο ηχηρό κι αποφασιστικό όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στο νέο νόμο-πλαίσιο βροντοφώναξαν χτες το πρωί και στα Γιάννενα φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί, δάσκαλοι και καθηγητές. Παρά τη βροχή και τον κατά διαστήματα δυνατό αέρα, πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία με αγωνιστικό παλμό και ενθουσιασμό, η οποία ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία. Αντίστοιχα, στο Αγρίνιο, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό στην εθνική οδό Αγρινίου - Ιωαννίνων στον κόμβο Αγίου Δημητρίου.

  • Ομάδα κουκουλοφόρων έκαψε αυτοκίνητο της ΕΡΤ 3 μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, εξαφανίζοντας έτσι από τις οθόνες το ίδιο το συλλαλητήριο. Για το γεγονός ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε η ΕΣΗΕΜ - Θ. Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στην Κομοτηνή μετά το τέλος της κινητοποίησης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύμορφες κινητοποιήσεις(2007-02-09 00:00:00.0)
Δυναμικά συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα(2006-11-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-06-28 00:00:00.0)
«Οι νόμοι της Μπολόνια να μείνουν στα χαρτιά»(2005-03-31 00:00:00.0)
Μαχητικές κινητοποιήσεις(2005-03-01 00:00:00.0)
Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις(2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ