Πέμπτη 25 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Δυναμικό, μαζικό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα

Με επιτυχία έγινε και το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις

«Δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, δε δίνουμε απ' την τσέπη μας ούτε ένα ευρώ», «Οι φοιτητές σας στέλνουνε φιρμάνι, της ιδιωτικοποίησης το τέλος θα σημάνει».

Με παλμό και δυναμική, χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές από δεκάδες φοιτητικούς και όλους τους σπουδαστικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου, μαζί με εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, κατέκλυσαν χτες το κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία που προωθούν η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Από τις 12 το μεσημέρι οι διαδηλωτές συρρέουν στα Προπύλαια. Ενα το μήνυμα: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Κόντρα στην τρομο-λαγνεία και την κατασυκοφάντηση των αγώνων τους, φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί απαντούν με την αποφασιστικότητα της συνέχισης, της κλιμάκωσης. Για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16, για να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Και δηλώνουν με τη μαζική τους παρουσία, με τις αγωνιστικές αποφάσεις τους, με τα πανό και τα συνθήματά τους: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό».

Ενας ένας οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεχύνονται στο δρόμο. Πλημμυρίζει η Πανεπιστημίου από φοιτητές από τη Φυσικομαθηματική, τη Γεωπονική, την Πάντειο, το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τη Φιλοσοφική, τη Νομική, το Οικονομικό, το Πολιτικό, τα ΤΕΦΑΑ... Ακολουθούν τα μπλοκ των σπουδαστών, συγκροτημένα ανά σύλλογο πίσω από το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ: «Οχι στην ιδιωτικοποίηση και την εξίσωση των πτυχίων μας με ιδιωτικά ψευτοκολέγια» είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του Συντονιστικού, με τη ζωγραφισμένη ντουντούκα να καλεί στον αγώνα. Νωρίτερα εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, σε σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση, έκαναν αναφορά στη συνέχιση του πανεκπαιδευτικού αγώνα. Στο δρόμο του αγώνα και μαθητές και γονείς. «Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, 15% του προϋπολογισμού στη μόρφωση» απαιτεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.


Ενα «πέταλο» διαδηλωτών απλώνεται από το ύψος της Αρσάκη στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου και αγκαλιάζει τα Χαυτεία.

«Οχι στην αμάθεια και τις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις», ξεκαθαρίζουν φοιτητές και σπουδαστές. «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», φωνάζουν με αμείωτη ένταση, αποφασισμένοι να δυναμώσουν, να μαζικοποιήσουν ακόμα παραπάνω και να εντείνουν τον αγώνα τους. Και καλούν όλο το λαό να παλέψει για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που βάζει «ταφόπλακα στη δωρεάν Παιδεία».

Μπροστά στην πλατεία Συντάγματος φοιτητές και σπουδαστές δε σταματούν να τραγουδούν: «Κωστάκη, Γιωργάκη, Μαριέττα δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα, οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, με το λαό αντίσταση και πάλη, όλοι εμείς θα είμαστε στους δρόμους, μέχρι να ανατρέψουμε τους νόμους». Τα καπνογόνα ανάβουν, τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Αντίσταση, αγώνας, ανυπακοή, το άρθρο 16 δε θα καταργηθεί», «Φοιτητές - σπουδαστές, ενωμένοι νικητές».

Από την Οθωνος η πορεία ανεβαίνει μπροστά από τη Βουλή, συνεχίζει μέχρι τα Προπύλαια, όπου διαλύονται τα μπλοκ, για να ακολουθήσουν οι συναντήσεις συντονισμού φοιτητών και σπουδαστών. Αλλωστε, ήταν σύνθημα που κυριάρχησε και χτες στην πορεία «Σεισμός, σεισμός, συντονισμός είναι η απάντηση από εδώ και μπρος». Στην κοινή συνεδρίαση που έγινε αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.



Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ