Η έλλειψη αγωγής της πρόληψης στους γονείς, αλλά και των υπηρεσιών φροντίδας στην παιδική ηλικία είναι από τις κύριες αιτίες των παιδικών ατυχημάτων.
Τα ατυχήματα προκαλούν κάθε χρόνο 700 θανάτους παιδιών στη χώρα μας, με το ένα στα τρία να συμβαίνουν στο σπίτι, ενώ από το σύνολο των θανατηφόρων παιδικών ατυχημάτων, τα 100 συμβαίνουν στο σπίτι και από αυτά τα μισά παρουσία κάποιου ενήλικου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία ενόψει της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνουν στις 27/1/2007 με θέμα τα ατυχήματα της παιδικής ηλικίας. Η χώρα μας δεν έχει προγράμματα πρόληψης, με οικογενειακούς γιατρούς και παιδιάτρους, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 72% τα ατυχήματα. Οι διακομιδές των τραυματισμένων παιδιών γίνονται σε χρόνο μεγαλύτερο από μία ώρα, ενώ δεν υπάρχουν οργανωμένες μονάδες αντιμετώπισης και αποκατάστασης παιδικού τραύματος. Οπως έδειξε η λειτουργία ενός κέντρου παιδικού τραύματος στη Γερμανία, μειώθηκε κατά 36% η θνητότητα. Επίσης, στο Γκρατς της Αυστρίας με τη λειτουργία μιας παρόμοιας μονάδας έγιναν 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ νοσηλεύτηκαν συνολικά 120.000 παιδιά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη χώρα μας συμβαίνουν σε ετήσια βάση 10.000 τραυματισμοί παιδιών, από τα οποία 3.000 υφίστανται κάποια αναπηρία. Το 40% της κίνησης των παιδιατρικών νοσοκομείων αφορά τις ορθοπεδικές και χειρουργικές κλινικές.