Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σκοτώνει το νέφος

Σε ανησυχητικά επίπεδα οι ρύποι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το νέφος σκοτώνει, όπως αποδεικνύεται πλέον και από επίσημες επιδημιολογικές μελέτες. Ιδιαίτερα οι μοντέρνοι ρύποι, όπως αυτοί των αιωρούμενων σωματιδίων,οι συγκεντρώσεις των οποίων μετρούνται σε ανησυχητικά επίπεδα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε πολλές ακόμη πόλεις της χώρας μας. Αυτό αναφέρθηκε σε χτεσινή εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες και για την οποία συνεργάστηκαν το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν η μέση ετήσια συγκέντρωση ενός μοντέρνου ρύπου (ΠΜ10) μειωθεί μόλις κατά 5 μικρογραμμάρια, θα αποφευχθούν συνολικά 579 πρόωροι θάνατοι το χρόνο, ενώ αν σταθεροποιηθεί η μέση ετήσια συγκέντρωση στα 20 μικρογραμμάρια, τότε θα αποφευχθούν πάνω από 5.000 πρόωροι θάνατοι το χρόνο.

Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, υψηλές τιμές στα μικροσωματίδια παρατηρούνται στη Λυκόβρυση ή ακόμη και στην Πεντέλη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες υπεύθυνες πηγές των επικίνδυνων αυτών ρύπων είναι η εκτεταμένη νοθεία στα καύσιμα, οι φθαρμένοι καταλύτες, οι βιομηχανίες, η έλλειψη συντήρησης των καυστήρων, τα λατομεία και τα δημόσια έργα. Ολα αυτά, βέβαια, επιτείνονται από την έλλειψη πρασίνου και την αδιαφορία των κυβερνήσεων να λάβουν οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ