Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Παρέμβαση ενάντια στον αντιδημοκρατικό Κώδικα

Η δημοτική αρχή της Νίκαιας επέβαλε στην πράξη την απόφασή της για αναλογικότερη εκπροσώπηση των παρατάξεων στη Δημαρχιακή Επιτροπή, αποδεικνύοντας έτσι πως μπορούν να υπάρχουν παρεμβάσεις ενάντια στον ισχύοντα αντιδημοκρατικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Νίκαιας, μετά από εισήγηση του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, αποφάσισε ομόφωνα να εκλέξει 3 και όχι 2 εκπροσώπους από την αντιπολίτευση και 4 αντί για 5 από την πλειοψηφία, στη Δημαρχιακή Επιτροπή. Πανελλαδικά η δημοτική αρχή της Νίκαιας είναι η μοναδική που δέχτηκε στη Δημαρχιακή Επιτροπή να έχει μια έδρα λιγότερη, ώστε να υπάρχει αναλογικότερη εκπροσώπηση των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αρχικά δεν έγινε αποδεκτή από την Περιφέρεια. Μετά από ουσιαστικές παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, ο περιφερειάρχης αναγκάστηκε να εγκρίνει αυτή την παρέμβαση.

Ο Δήμος Νίκαιας απέδειξε για μια ακόμα φορά τις δημοκρατικές αρχές που διέπουν κάθε πτυχή της αγωνιστικής διοίκησής του. Να σημειώσουμε πως με βάση τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, στη Νίκαια προβλέπεται η εκλογή πέντε εκπροσώπων από την παράταξη της πλειοψηφίας και δύο από τη μειοψηφία. Ετσι, με βάση αυτή τη διάταξη, από τις τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Νίκαιας, μόνο οι δύο θα εκπροσωπούνταν στη Δημαρχιακή Επιτροπή.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Σταύρος Κορομπίλης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκαιας «μετά την αποφασιστική παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής η Περιφέρεια δέχτηκε την πληρέστερη εκπροσώπηση της μειοψηφίας στη Δημαρχιακή Επιτροπή. Νομίζουμε ότι ανοίγει ο δρόμος με τη συνέχεια των προσπαθειών από τις δυνάμεις που θέλουν μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ