Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
... η Μέση Ανατολή...

Ποια είναι, όμως, η γνώμη του Νόαμ Τσόμσκι για το Μεσανατολικό και τις «ειρηνευτικές διαδικασίες» των ΗΠΑ; Διαβάστε τι γράφει:

«Μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τελικά σε θέση να επιβάλλουν τη δική τους μονομερή λύση, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία ενός κατ' όνομα κράτους, πλήρως εξαρτημένου από το Ισραήλ. Αυτό μας φέρνει στο σήμερα, το Καμπ Ντέιβιντ 2000.

Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ελέχθη κατά κόρον, ότι το κύριο πρόβλημα ήταν η Ιερουσαλήμ - αυτό δε, είναι λανθασμένο αλλά και λίγο παραπλανητικό. Υπήρχαν "δημιουργικές" λύσεις που θα εξασφάλιζαν τη συμβολική παλαιστινιακή εξουσία στην Ιερουσαλήμ. Αν όμως θέσουμε ένα θεμελιώδες ερώτημα τα πράγματα περιπλέκονται: Τι είναι η Ιερουσαλήμ; Οταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτικη Οχθη το 1967, προσάρτησε με όχι και τόσο ευγενικό τρόπο την Ιερουσαλήμ και τριπλασίασε τα σύνορα της πόλης. Η δημιουργία μιας "ευρύτερης Ιερουσαλήμ", που ξεπέρασε κατά πολύ αυτά τα σύνορα, ήταν βασική επιδίωξη όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων. Η περιοχή την οποία το Ισραήλ ενέταξε στο "Χάρτη του Τελικού Καθεστώτος" ως Ιερουσαλήμ, επεκτείνεται σε όλες τις κατευθύνσεις, περικυκλώνοντας σχεδόν τη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ, δυό σημαντικές παλαιστινιακές πόλεις...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ