Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα ως συνήθως

Χωρίς αποτέλεσμα, όπως εξάλλου αναμενόταν και όπως επαναλαμβάνεται εδώ και 26 χρόνια, ολοκληρώθηκε χτες μετά από δύο βδομάδες, στη Γενεύη της Ελβετίας, ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς.

Χτες, τελευταία μέρα των συνομιλιών, ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχαν χωριστές συναντήσεις με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο. Μετά τη συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά συζητά και αναλύει τις θέσεις της κατά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες». Από τη δική του πλευρά, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε ικανοποίηση για την προβολή των θέσεών του και την ελπίδα ότι οι απόψεις του έχουν γίνει κατανοητές. Ανέφερε επίσης ότι, επιστρέφοντας στην Κύπρο, θα αξιολογήσει την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τις συζητήσεις.

Σήμερα αναμένεται ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ να έχει στη Γενεύη δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους Γλ. Κληρίδη και Ρ. Ντενκτάς προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τον επόμενο γύρο, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε, θα αρχίσει στις 12 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις αρχές Οκτώβρη.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, τόνισε χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν το Σεπτέμβρη, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει δώσει οτιδήποτε στις δύο πλευρές, αλλά έχουν πολλά να μελετήσουν υπό το φως των συζητήσεων στη Γενεύη τις τελευταίες δύο βδομάδες. Η όλη διαδικασία αφορά την οικοδόμηση γεφυρών και είναι συνεχής, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι τίποτε δε συμφωνείται μέχρι που να συμφωνηθούν όλα. Το μόνο ικανοποιητικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα ικανοποιεί όλους τους Κυπρίους και που δε θα αφήνει νικητές ή ηττημένους, σημείωσε. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του εξέφρασε αμφιβολία κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου, σημειώνοντας πως οι συνομιλίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μια συνεχής διαδικασία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «δικαιώνει» το καθεστώς Ντενκτάς

Στο μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας αποφάσισε ότι επιτρέπεται να εισάγονται στην Ευρώπη γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην κατεχόμενη Κύπρο, εάν φέρουν πιστοποιητικά των τουρκικών αρχών. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη με αφορμή διάβημα που επέδωσαν Ελληνοκύπριοι έμποροι στο βρετανικό υπουργείο Γεωργίας, όταν διαπίστωσαν ότι εισήχθησαν στη Βρετανία με τουρκικά πιστοποιητικά εσπεριδοειδή που είχαν παραχθεί στα Κατεχόμενα. Στη δικαστική απόφαση, που, όπως αναφέρεται, εκδόθηκε στις 4 του Ιούλη, αναφέρεται ότι οι «15» μπορούν να εισάγουν προϊόντα από κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ και να αποδέχονται υγειονομικά πιστοποιητικά που δεν εκδίδει η χώρα προέλευσης των προϊόντων, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούνται κάποιοι κοινοτικοί κανονισμοί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ