Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Νέα πρόκληση

Εκβιαστικές αξιώσεις από την εργοδοσία, που βρήκε σύμμαχο την Επιθεώρηση Εργασίας

Ενθαρρημένη από τις σκληρές αντεργατικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η εργοδοσία της πολυεθνικής επιχείρησης ιματισμού «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ», στην Καβάλα, προχώρησε σε νέους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους, απαιτώντας να εργαστούν το Σάββατο με «υπερωριακή» απασχόληση και απειλώντας με απόλυση όποιον αντιδρούσε! Στο πλευρό της εργοδοσίας βρέθηκε, όμως, και ο προϊστάμενος της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αρνήθηκε να επιθεωρήσει την επιχείρηση, όπως επίμονα του ζητούσε η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και επιπρόσθετα την παραίνεσε να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις της εταιρίας!

Αξίωση της διοίκησης της εταιρίας ήταν να λειτουργήσουν το Σάββατο (είναι πενθήμερη η εργασία στην «ΜΠΙΑΝΚΑ») ορισμένα τμήματα, καθώς υπήρξαν έκτακτες παραγγελίες. Οι εργαζόμενοι έχουν στο μεταξύ δουλέψει υπερωριακά όλη τη βδομάδα. Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από «στόμα σε στόμα», μέσω των προϊσταμένων των τμημάτων και όταν κάποιοι εργαζόμενοι αντέδρασαν, άρχισαν οι απειλές.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας και επί τρεις μέρες ζητούσε την παρέμβασή της. Ο Θ. Σαμαράς, προϊστάμενος της Επιθεώρησης, αρνήθηκε να πάει στο εργοστάσιο και παρακίνησε την πρόεδρο να γίνει αποδεκτό το αίτημα της εταιρίας, καθώς «κλείνουν εργοστάσια». Παράλληλα, επισήμανε ότι δε χρειάζεται άδεια η εταιρία για τη λειτουργία του Σαββάτου, καθώς ο χρόνος εργασίας ρυθμίζεται στα πλαίσια του 48ωρου!

Ανάλογη ήταν η στάση του και απέναντι στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Δ. Θεοδώρου, τον οποίο, μάλιστα, απείλησε πως καταγράφονται τα λεγόμενά του, όταν ο τελευταίος κατάγγειλε τη στάση του προϊσταμένου, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του!

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας καταγγέλλει τη Διεύθυνση της επιχείρησης «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» και τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εργασίας Καβάλας για τους εκβιασμούς, τις απειλές και τις παρανομίες τους.

Σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Συγκεκριμένα, η επιχείρηση εκβιάζει τις εργαζόμενες να εργαστούν υπερωρίες το Σάββατο, ενώ ετοιμάζεται το επόμενο διάστημα για εφαρμογή ελαστικών ωραρίων. Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Σαμαράς καλύπτει τις παρανομίες της εργοδοσίας παρανομώντας και ο ίδιος. Οταν επικοινώνησε μαζί του η πρόεδρος του Σωματείου, της είπε πως αυτό μπορεί να γίνει (οι παράνομες υπερωρίες και οι εκβιασμοί), ενώ σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας πρόβαλε τα ίδια επιχειρήματα και, μάλιστα, τον απείλησε!!! Υπάρχει υπουργός Εργασίας και ΣΕΠΕ»;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητική στήριξη της εργοδοσίας(2000-11-11 00:00:00.0)
Παράνομες και προκλητικές απολύσεις(2000-11-04 00:00:00.0)
Δε σκύβουν το κεφάλι(2000-10-05 00:00:00.0)
Οργιο ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ αυθαιρεσιών(2000-08-05 00:00:00.0)
«Κύμα» αλληλεγγύης από συνδικάτα(2000-06-09 00:00:00.0)
Εκβιασμός και με κάλπες(2000-06-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ