Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΦΥΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις προσπαθούν οι κάτοικοι να εμποδίσουν τη λειτουργία του ιδιωτικού εργοστασίου στο χωριό τους

Η ανάγκη κεντρικού σχεδιασμού και υλοποίησης μιας πολιτικής για τη διαχείριση των αποβλήτων, των απορριμμάτων και των αδρανών υλικών, αναδεικνύεται και πάλι, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού Γέφυρα του Δήμου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικού εργοστασίου ανακύκλωσης αδρανών υλικών έξω από το χωριό τους. Παράλληλα, αναδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα, όπως και των εκπροσώπων τους στην Αυτοδιοίκηση, που χρόνια τώρα δε διεκδικούν λύσεις. Αντίθετα, οι τελευταίοι, πλήρως στοιχισμένοι με την εφαρμοζόμενη πολιτική παραδίδουν και αυτόν τον τομέα στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι κάτοικοι της Γέφυρας αντιδρούν στην εγκατάσταση του συγκεκριμένου εργοστασίου. Χτες το πρωί προχώρησαν σε κατάληψη του σχετικού οικοπέδου και στη συνέχεια σε αποκλεισμό της εισόδου του χωριού. Οπως αναφέρουν, η λειτουργία μιας τέτοιας βιομηχανικής μονάδας θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά την περιοχή τους και θα εμποδίσει τη χωροταξική ανάπτυξη της κοινότητάς τους η οποία μπορεί να επεκταθεί μόνο προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ζητούν την εγκατάσταση του εργοστασίου σε άλλη θέση, στα όρια του δήμου, μακριά όμως από τους οικισμούς.

Αλλωστε η επίμαχη έκταση βρίσκεται σε περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά λόγω των εργοστασίων που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ, των παράνομων αμμοληψιών που γίνονται όλα τα τελευταία χρόνια, αλλά και της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης μπάζων.

Ο δρόμος για την εγκατάσταση του εργοστασίου άνοιξε με τη συναίνεση του Δήμου Αγίου Αθανασίου και της Νομαρχίας που στη συνέχεια προχώρησαν σε αναδίπλωση, κάτω από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχουν προσφύγει οι κάτοικοι, οχυρώνεται πίσω από το γράμμα του νόμου, που επιτρέπει τη λειτουργία τέτοιων μονάδων σε απόσταση 700 μέτρων από κατοικημένη περιοχή.

Την ευθύνη της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που προτάσσουν τα συμφέροντα του επιχειρηματία και όχι του εργαζόμενου λαού της περιοχής, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης ο οποίος και χτες βρέθηκε στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ