Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η χαώδης απόσταση μεταξύ αναγνώρισης και επίλυσης

Θα μπορούσε ο τίτλος να αναφερόταν στην επιστήμη των μαθηματικών. Από το να αναγνωρίσουμε, δηλαδή, ένα πρόβλημα που τίθεται μέχρι να το επιλύσουμε, όταν μάλιστα ο βαθμός δυσκολίας του είναι υψηλός, η απόσταση είναι μεγάλη. Εμείς όμως αναφερόμαστε στους υπουργούς Περιβάλλοντος, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Ναϊρόμπι και αναγνώρισαν, ότι με τα σημερινά δεδομένα οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 50%. Το θέμα είναι πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με μαγικό τρόπο γίνεται μόνο στα παραμύθια. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές, οι οποίες όμως ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια του συστήματος κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Οχι για τους υπουργούς, αλλά για τους λαούς.

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Η στιβάδα του όζοντος δεν πάει καλά...

200 επιστήμονες που μελετούν συστηματικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, τη στιβάδα του όζοντος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αισιόδοξες προβλέψεις που είχαν κάνει πριν δυο χρόνια για αναστροφή της κατάστασης, μάλλον ήταν ατυχείς. Η κατάσταση παραμένει προβληματική, παρά την απαγόρευση των ουσιών, με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που είχαν εντοπιστεί ως οι μεγάλοι ένοχοι...

Οι ανησυχίες της Παγκόσμιας Τράπεζας

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα εκφράζει τις ανησυχίες της για τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η υποκρισία στο άκρων άωτον. Από τους κύριους υπεύθυνους για την καταστροφή των τροπικών δασών στον Τρίτο Κόσμο, αλλά και της δηλητηρίασης των εδαφών τους, όπως και της απώλειας πολλών ειδών της βιοποικιλότητας μιλά για κινδύνους!

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

«ΟΙΚΟ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» τ. 98

Δυο τεύχη πριν το εκατοστό η μηνιαία οικολογική εφημερίδα της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, η οποία προσπαθεί να δίνει το «παρών» της ενημερώνοντας και παρεμβαίνοντας σε μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Θέματα που συχνά είναι πέραν των στενών ορίων του Βόλου και των γύρω περιοχών. Στο παρόν τεύχος υπάρχει εκτεταμένο ρεπορτάζ για το 18ο Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ με θέμα την «κοινωνική περιβαλλοντική ευθύνη και απασχόληση». Οπως πάντα υπάρχουν πολλές ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ