Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Θέλει ασυδοσία στην οικοπεδοποίηση

Την οικοπεδοποίηση χωρίς κανένα περιορισμό θέλει ο Δήμος Μυκόνου, ο οποίος με πέντε αιτήσεις μαζί με ιδιοκτήτες οικοπέδων, ζητάνε να ακυρωθεί Προεδρικό Διάταγμα του 2005 που επιβάλλει κάποιους περιορισμούς στην οικοπεδοποίηση και στη δόμηση του νησιού. Το επίμαχο ΠΔ πλέον του ότι εγκρίνει τους όρους δόμησης, καθορίζει και τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) για την εκτός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχές και οικισμούς που υπήρχαν πριν το 1923 στο νησί.

Οι σύμβουλοι επικρατείας Αγ. Θεοφιλοπούλου και Αθ. Ράντος στην επταμελή σύνθεση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί για την οικοπεδοποίηση και την ανέγερση οικοδομών στη Μύκονο, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το 1980 ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι σύμφωνοι με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Μάλιστα, οι εισηγητές υποστήριξαν ότι ορισμένες ρυθμίσεις του ΠΔ είναι αντίθετες στη νομοθεσία, καθώς η Πολιτεία δε συμμορφώθηκε πλήρως στη γνωμοδότηση του ΣτΕ που προηγήθηκε του ΠΔ. Ειδικότερα, υποστήριξαν ότι εκτός του νομοθετικού πλαισίου είναι οι διατάξεις που ρυθμίζουν την αρτιότητα των οικοπέδων στα τέσσερα στρέμματα, ενώ θα έπρεπε να είναι τα 10, είναι ασαφής η οριογραμμή του αιγιαλού που θα πρέπει να μείνει αδόμητη και τέλος δίνεται η δυνατότητα να ανεγείρονται οικοδομές με το παλιό νομοθετικό καθεστώς που είναι ευνοϊκότερο για τους οικοπεδούχους.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του επίμαχου ΠΔ είχε καταθέσει και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται στο ΠΔ είναι πλημμελείς και δεν προστατεύουν το νησί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ