Δε θίγει την ουσία της ιδιωτικοποίησης το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΝ ...προβληματίζεται μαζί με τη διεθνή κοινότητα
Ως ...ασύμβατες με την ελεύθερη αγορά αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τη σταθερή εργασία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, αλλά και την αντίληψη της ενέργειας ως κοινωνικό αγαθό, όπως προέκυψε από την απάντηση που έλαβε η ΚΟ του ΚΚΕ από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αναστάσιο Νεράντζη.
Ο υπουργός κατηγόρησε το ΚΚΕ για τη χρήση «φορτισμένων εννοιών» στον πολιτικό του λόγο, υποστηρίζοντας ότι δε συμβάλλουν στην κατανόηση των προβλημάτων. Παράλληλα, παραδέχτηκε τη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, λέγοντας ότι «η πραγματική μείωση του προσωπικού από το 2000 έως το 2005 ανέρχεται σε 656 εργαζόμενους το χρόνο» και «οφείλεται στη φυσική κατά μέσο όρο αποχώρηση των εργαζομένων χωρίς την ταυτόχρονη αντικατάστασή τους», καθώς και «αυτοματοποίηση του συστήματος».
Οσον αφορά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ο Αν. Νεράντζης ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας πως «η ΔΕΗ είναι ΑΕ εισηγμένη στο Χρηματιστήριο» και ότι «ο καταστατικός της σκοπός είναι η κερδοφορία που βαίνει παράλληλα με τη συνεισφορά της στην οικονομία». Οπως είπε, η ΔΕΗ «δεν είναι μηχανισμός καταπολέμησης της ανεργίας» και, ως εκ τούτου, «μην εκφράζετε δυσαρέσκεια»! Ειδικά για τα μέτρα κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους νέους εργαζόμενους, ο υφυπουργός τόνισε ότι «υιοθετείται περιβάλλον εργασίας ανάλογο με την υπόλοιπη αγορά», λέγοντας πως «ο διαχωρισμός και τα προνόμια δεν μπορούν επ' άπειρον να συνεχιστούν».
Τέλος, για το ύψος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Αν. Νεράντζης υποστήριξε ότι «οι παράγοντες του κόστους διαμορφώνονται πλέον σε διεθνείς τιμές» και ότι «το ρεύμα προσφέρεται σε εξαιρετικά φθηνές τιμές και επιδεικνύεται ευαισθησία σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών». Οπως είπε, «για 2 χρόνια δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά κάτω από τις 800 κιλοβατώρες». Μάλιστα, κατηγόρησε το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «μας ζητάτε να παράσχουμε δωρεάν ρεύμα! Σε ποια χώρα της ΕΕ παρέχεται δωρεάν ρεύμα;». Πάντως, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «οι τιμές του βιομηχανικού ρεύματος στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»!
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπός του, Γ. Φλωρίδης, χωρίς καθόλου θα θίξει την ουσία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δηλαδή την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεθοδεύει το «να περάσει στα χέρια αυτών που ονομάζουμε αρπακτικά του δημόσιου πλούτου», λέγοντας ότι «η ΔΕΗ θα έρθει σε χέρια κάποιων χωρίς αυτοί να βάλουν δραχμή».
Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ, η Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη υποστήριξε πως «η απελευθέρωση δεν είναι πανάκεια», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλος διεθνής προβληματισμός, αφού «το ενεργειακό παγκόσμιο τοπίο κλυδωνίζεται».